Папа Франциск, който страда от възпаление на белите дробове, е в "добро и стабилно" състояние, получава интравенозна антибиотична терапия и ще ограничи дейността си през следващите няколко дни, за да запази силите си, съобщиха от Ватикана в понеделник, цитирани от Ройтерс.

Говорителят на Светия престол Матео Бруни каза в изявление, че компютърната томография в болница в Рим в събота изключва пневмония, но е открила възпаление в белите му дробове, което причинява затруднения в дишането.

"Състоянието на папата е добро и стабилно, той няма треска и респираторното му състояние определено се подобрява", каза Бруни.

"За да се улесни възстановяването на папата, някои важни ангажименти, които бяха насрочени за тези дни, бяха отложени, за да може той да посвети времето и енергията си (на възстановяване)".

Бруни добави, че 86-годишният папа Франциск ще продължи да изпълнява "по-лесни", институционални задачи, ако състоянието му позволява.

Една част от един от белите дробове на папата е бил отстранен още в млада възраст в родната му Аржентина.

Папа Франциск трябва да пътува до Дубай в петък, за да присъства на конференцията на ООН за изменението на климата. Изявлението на Бруни не споменава пътуването, което показва, че то все още не е отменено.

За своята седмична благословия и послание в неделя папа Франциск се появи седнал в параклиса на своята резиденция вместо на площад Свети Петър, докато помощник прочете посланието на папата.

Когато вдигна дясната си ръка, на нея се виждаше превръзка, покриваща венозния абокат, използван за прилагане на антибиотиците.

По-рано този месец папа Франциск пропусна да прочете подготвена реч за среща с европейски равини, защото имаше настинка, но изглеждаше в добро здраве по време на среща с деца часове по-късно същия ден.

През юни беше опериран от коремна херния и прекара девет дни в болница. Изглежда, че се е възстановил напълно от тази операция.

Папа Франциск отвори църквата за транссексуалните хора

Папа Франциск отвори църквата за транссексуалните хора

Те ще могат да бъдат кръщавани и да стават кумове и кръстници