Папа Франциск осъди „кръвопийците”, които забогатяват, използвайки другите, подчертавайки, че създаването на „роби” от работниците и сключването на несправедливи договори е смъртен грях, съобщава „Ройтерс”.

Франциск, който често говори за загрижеността си за бедните, изглежда има предвид изтощителния труд, вършен често от бедните мигранти в богатите страни по целия свят, но също така и много други работници на съмнителни договори.

По време на меса във Ватикана, папата разказал историята на момиче, което си намерило работа, работейки 11 часа на ден за 650 евро (729 долара) на месец, плащани „под масата”.

„Това е да уморяваш от глад работещите хора заради собствената си печалба! Живеене от кръвта на хората. А това е смъртен грях”, проповядвал папата.

„Без осигуряване за пенсия, без здравни осигуровки... след това те прекратяват договора, и през юли и август работниците трябва да ядат въздух. А през септември те ви се смеят за това. Тези, които вършат това, са истински кръвопийци”, отсякъл Франциск.