Папа Франциск подкрепи недвусмислено активистите и организаторите на протести, които се борят за социална справедливост, приемането на имигрантите и опазването на природата, посочвайки, че "препотвърждава" техния избор да се борят срещу тиранията на фона на "подриването на демокрациите", съобщава британският в. "Гардиън".

"Като християни и всички хора с добра воля, ние трябва да действаме в този момент. Това е тежка отговорност, тъй като някои настоящи реалности, освен ако не бъдат преодолени, са способни са предизвикат процеси на дехуманизация, които след това ще бъде трудно да бъдат обърнати", пише папата в писмо до активистите.

Коментарите му могат да бъдат разглеждани като очевидна подкрепа от аржентинския папа на съпротивата срещу популистки и ксенофобски политически движения. Въпреки че той не споменава американския президент Доналд Тръмп и подчертава, че неговите коментари не са насочени към който и да е отделен политик, писмото, прочетено на откриването на американска регионална световна среща на народните движения в Модесто, щата Калифорния, изглежда да говори директно срещу американския държавен глава.

"Посоката, предприета след тази историческа повратна точка - начините, по които тази влошаваща се криза ще бъде разрешена - ще зависи от включването и участието на хората и, до голяма степен, от вас, народните движения", пише още Франциск.

Писмото е било прочетено на глас от близкия сътрудник на папата, кардинал Питър Търксън, който е присъствал на срещата.

В писмото Франциск осъдил увеличаването на популистките и ксенофобските движения по целия свят, изтъквайки, че те представляват "сериозна опасност за човечеството". Той също така разкритикувал държавните ръководители, които разчитат на "страха, несигурността, кавгите, а дори и справедливото възмущение на хората, за да се измести отговорността за всички тези злини върху "не-съседа".

"Рано или късно, моралната слепота на това безразличие излиза наяве, както когато миражът изчезва", пише още той, допълвайки: "Раните са там, те са реалност. Безработицата е реална, насилието е реално, корупцията е реална, кризата на идентичността е реална, подриването на демокрациите е реално."

Той приветствал активистите, които се организират в противостоенето на тези заплахи. "Знам, че сте се посветили на борбата за социална справедливост, в защита на нашата Майка Земя и заставате редом до мигрантите. Искам да препотвърдя вашия избор", изтъква Франциск.