Папа Франциск в сряда отправи нов призив за мир в Газа и Украйна, изразявайки съжаление за убийството на хуманитарни работници при израелски въздушен удар и отдавайки почит на украински войник, загинал във войната срещу Русия, предава "Ройтерс".

Седем души, работещи за благотворителната организация Световната Централна Кухня (WCK), бяха убити в понеделник в Газа при инцидент, който израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече непреднамерен и "трагичен".

"Изразявам дълбоко съжаление за убитите доброволци, докато са били ангажирани с разпределянето на хуманитарна помощ в Газа. Моля се за тях и техните семейства", каза Франциск по време на седмичната си аудиенция.

87-годишният понтифекс беше в лошо здраве през последните седмици, ограничаваше публичните си изказвания или отменяше някои ангажименти по време на Великденската седмица, но в сряда той взе пълно участие в аудиенцията на открито.

Той поднови призивите за "незабавно" прекратяване на огъня в Газа, освобождаване на всички израелски заложници, отвлечени от палестински бойци Хамас, предоставяне на пълен достъп за хуманитарна помощ и предупреди срещу всяко "безотговорно" регионално разширяване на конфликта.

Обръщайки се към Украйна, Франциск каза на събралите се на площада "Свети Петър", че държи в ръцете си копие от Новия завет и набор от броеници, принадлежащи на убит 23-годишен украински войник.

"Бих искал всички ние, в този момент, да запазим малко тишина, мислейки за този млад човек и много други като него, които са загинали в тази глупост на войната. Войната винаги унищожава, нека мислим за тях и се молим", той казах.

Франциск каза, че войникът, който той идентифицира само като Александър, е загинал в Авдеевка, източен украински град, превзет от руснаците през февруари.

Папа Франциск имал подкрепата на своя предшественик за ЛГБТ-двойките

Папа Франциск имал подкрепата на своя предшественик за ЛГБТ-двойките

Той говори и за трудните отношения с личния секретар на Бенедикт XVI