Папа Франциск, който напоследък беше в лошо здраве, изглеждаше по-силен в сряда преди натоварения график за Великденската седмица, предава "Ройтерс".

87-годишният Франциск прочете изцяло своите предварително подготвени текстове на седмичната си аудиенция, изглеждайки по-здрав от последните аудиенции, в които помощник беше поел повечето от четенията.

Франциск отправи нови призиви за мир в Украйна и Близкия изток и поздрави двама мъже в публиката, един израелец и един палестинец, като каза, че и двамата са загубили дъщерите си в продължаващата война между Израел и "Хамас".

Той ги описа като двама приятели, "които се обичат и които са преживели същото разпятие".

Франциск страдаше от бронхит и грип повече от месец, което го накара да ограничи публичните изяви , да отмени някои срещи и да отиде в болница в Рим за медицински прегледи .

Папата трябва да ръководи редица служби, водещи до Великден в неделя, включително ритуал за измиване на краката в женски затвор в четвъртък.

Великден е най-важният празник в християнския календар, отбелязващ деня, в който християните вярват, че Исус е възкръснал от мъртвите.

Франциск, който също има ограничена подвижност поради проблем с коляното, пристигна в в залата за аудиенции "Павел VI" в сряда, ходейки с бастун, а не в инвалидна количка, която понякога използва.

Той звучеше в добро настроение, когато каза на вярващите, че събитието е било преместено на закрито в последния момент, принуждавайки  събралите се хора да се преместят от площад Свети Петър поради дъждовно време.

"Вярно, че ще бъдете малко натъпкано, но поне няма да сме мокри", каза той.

Папа Франциск отново настоя за мир в Украйна и Газа чрез преговори

Папа Франциск отново настоя за мир в Украйна и Газа чрез преговори

Войната винаги е поражение, напомня той