Папа Франциск е отговорил на писмото на президента на Венецуела Николас Мадуро, съобщават италианските медии.

Според в. "Кориере дела сера" посланието на папата е било написано на 7 февруари, като понтификът използвал в него обръщението "дълбокоуважаеми господин Мадуро", но не и "президент Мадуро".

Тонът на писмото е предпазлив, което е било мотивирано от желанието на Светия престол да заеме неутрална позиция спрямо венецуелската криза.

Изданието обаче изтъква, че "отвъд границите на дипломатическата предпазливост, мнението на Франциск и неговите съветници относно Мадуро е, меко казано, отрицателно".

Мадуро пише до папата за посредничество и диалог

Мадуро пише до папата за посредничество и диалог

Събира подписи срещу американска военна интервенция

Както самият папа Франциск отбелязва в писмото, той е "дълбоко разтревожен от създалото се положение" и се безпокои за "страданията на славния венецуелски народ, които изглежда нямат край". Той е подчертал, че през последните години многократно се правят опити за "намиране на изход от венецуелската криза", но те са се провалили.

"За съжаление, всички опити бяха прекъснати, защото това, което беше договорено по време на срещите, не беше продължено в конкретни жестове за изпълнение на договореностите", пише папата.

По думите на папата, той винаги се е застъпвал за диалог за разрешаване на кризата: "Въпреки това диалогът започва, когато различните страни, въвлечени в конфликта, поставят общото благо над всички други интереси и работят за целите на единството и мира."

Главата на римокатолическата църква припомнил опитите на Светия престол и епископите на Венецуела, предприети преди две години, да разрешат кризата между Мадуро и представителите на опозицията, както и писмото на държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, в което са "формулирани предпоставките за това, че диалогът е бил възможен".

На 4 февруари Мадуро заяви за италианската телевизия Sky TG24, че се е обърнал към папата с молба да помогне за "улесняването на диалога" във Венецуела. На следващия ден понтификът потвърди, че е получил посланието на Мадуро. В същото време той подчерта, че посредничеството на Светия престол във Венецуела е възможно, само ако двете страни пожелаят това.

От своя страна председателят на парламента и лидер на опозицията Хуан Гуайдо призова Ватикана "да допринесе за създаването на преходно правителство и за провеждането на свободни избори във Венецуела възможно най-скоро".