Николас Мадуро коментира в интервю за SkyTg24, че изпратил писмо до папата да помогне за диалога в страната. Мадуро иска посредничеството на папа Франциск и Европа да не следва Тръмп, сравнявайки го с ръководител на Ку Клукс Клан.

Венецуела при Мадуро, избран за втори президентски мандат на изборите, считани за нередовни от международни организации, преминава през опустошителна икономическа криза, като 90% от жителите са под прага на бедността, почти 2 милиона венецуелци са емигрирали поради глад или насилие през последните 3 години.

В същото време Мадуро обяви началото на събиране на подписи срещу американска военна интервенция във Венецуела. "Призовавам венецуелския народ да се изправи срещу заплахите от използването на военна сила от страна на правителството на САЩ. От следващата сряда подписи ще бъдат събрани в цялата страна, за да бъдат предадени в Белия дом, за да се отхвърлят тези заплахи. Призовавам венецуелският народ да подпише този документ", коментира Мадуро.

Групата "Лима" организира кампания за натиск срещу Мадуро

Групата "Лима" организира кампания за натиск срещу Мадуро

Все пак засега се въздържа от налагане на санкции

Много страни в Европа призовават за президентски избори. В Италия има и дебат в правителството сред тези, които искат да признаят Гуайдо за президент и които искат диалог. Какво е посланието ви към Европа и към Италия? Има ли възможност за преговори?

Изживяхме много епизоди, Венецуела има пулсираща демокрация, ако я измерим с избори, за 20 години гласувахме 25 пъти. От тези 25, в 23, ние спечелихме, боливарската сила, демократичната сила. Два вота бяха спечелени от десницата. Ние имаме истинска сила. Какво бих казал на Италия? Какво бих казал на Европа? Не позволявайте да се увличате от лудостта на Доналд Тръмп. Не позволявайте да бъдете увлечени от екстремистка и интервенционна политика, които търсят поръчан и планиран преврат във Венецуела, както вече знаем, от Вашингтон, от Белия дом.

Европа трябва да поддържа позиция на равновесие, уважение и сътрудничество, т.е. да помага на мира във Венецуела. Когато говорим за избор между държавен преврат, намеса и диалог, избирам диалог, винаги съм за диалог, диалог за защита на демокрацията, диалог за защита на мира и преодоляване на проблемите. 

Папата моли Христос да помогне на Венецуела

Папата моли Христос да помогне на Венецуела

НАТО: Да спрем гражданската война в Каракас

Пътят на диалога също е препоръчан от папа Франциск за избягване на кръвопролития. Помолихте ли Светия отец да ви помогне в процеса на медиация с опозицията?

Изпратих писмо до папа Франциск, надявам се, че е на път или е пристигнало в Рим, във Ватикана. Като казвам, че съм в служба на делото на Христос, аз съм християнин, дълбок християнин. Папата знае, че съм вярващ. Моля се, християнин на молитви и действие. И с този дух помолих за помощ ... в процеса на улесняване и укрепване на диалога, като посока.

Мексико .... Правителствата на Мексико и Уругвай, всички карибски правителства и правителството на Боливия призоваха за конференция за диалог и мир във Венецуела на 7 февруари. Молим Папата да направи най-доброто си усилие, неговата воля да ни помогне по пътя на диалога. Надяваме се да получим положителен отговор.

Доналд Тръмп каза, че военният вариант е възможен. Според вас има ли риск от война?

Има заплаха, не мога да кажа, че има риск. Има заплаха, която започна през август 2018 г., когато Тръмп говори за военна намеса във Венецуела.

Казвам на целия свят: нуждаем се от солидарност, съвест, защото не искаме военна лудост и да не превръщат Венецуела в нов Виетнам, защото венецуелският народ, нашите боливарски и революционни въоръжени сили ... никога няма да позволим да се вземе и сантиметър от националната територия.

Мадуро предупреди Тръмп да не се намесва военно във Венецуела

Мадуро предупреди Тръмп да не се намесва военно във Венецуела

Скастри и Европейския съюз