Групата "Лима", в която влизат големите латиноамерикански страни и Канада, ще обсъди по-късно днес по какъв начин да окаже натиск върху венецуелския президент Николас Мадуро да проведе нови избори, докато той е изправен пред масови призиви да подаде оставка след спорните президентски избори през миналата година, съобщава "Ройтерс".

Източници са посочили, че групата "Лима", в която влизат 14 страни, въпреки това изглежда щяла да се въздържи от налагането на допълнителни санкции на правителството на Мадуро, когато се срещне в канадската столица Отава.

Италия спъва признаването на Гуайдо от ЕС за президент на Венецуела

Италия спъва признаването на Гуайдо от ЕС за президент на Венецуела

Нови разделения в ЕС

Повечето членове на групата изтъкват, че Мадуро трябва да сдаде властта в полза на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент през миналия месец, и призовават за нови президентски избори в изпадналата в тежка криза страна членка на ОПЕК.

САЩ, които не са член на групата "Лима", също искат Мадуро да се оттегли от властта.

"Как можем да продължим да подкрепяме опозицията да поддържа натиска върху режима и да оказваме натиск за провеждането на нови избори? Със сигурност това е нещо, което ще разгледаме", отбеляза канадски правителствен служител.

Мадуро, под чието ръководство Венецуела изпадна в икономическа криза, заради която милиони венецуелци избягаха от страната, заяви в интервю за испанска телевизия, че "не приемаме ултиматуми от никого", добавяйки, че "отказвам да свикам президентски избори сега - избори ще има през 2024 година".

Мадуро предупреди Тръмп да не се намесва военно във Венецуела

Мадуро предупреди Тръмп да не се намесва военно във Венецуела

Скастри и Европейския съюз

Мадуро, който засега разполага с критично важната подкрепа на военните, настоя, че Гуайдо организира дирижиран от САЩ преврат срещу него.

На срещата в Отава ще се обсъжда и по какъв начин да се помогне на венецуелския народ, включително чрез спешна хуманитарна помощ, отбелязаха от кабинета на канадския премиер Джъстин Трюдо.

Миналия месец групата "Лима" обяви забрана за пътуване на висши венецуелски властници и замразяване на техните чуждестранни активи.

Канадски източник, който е пожелал анонимност предвид чувствителността на положението, е отказал да коментира, след като е бил попитан дали могат да бъдат наложени още наказателни мерки срещу Венецуела. Двама източници, запознати с разговорите, са заявили, че засега това било малко вероятно.

Великобритания, Франция, Испания и Швеция признаха Хуан Гуайдо за президент

Великобритания, Франция, Испания и Швеция признаха Хуан Гуайдо за президент

Решението е взето след отказа на Николас Мадуро да организира предсрочни избори

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп през миналата седмица наложи санкции на държавната петролна компания на Венецуела PDVSA в ход, който вероятно ще намали приходите на страна, засегната от недостиг на лекарства и недохранване.

Тръмп, в интервю за CBS вчера, заяви, че военната намеса във Венецуела била "вариант".

Германия се присъедини към 11 европейски държави и призна Гуайдо за държавен глава

Германия се присъедини към 11 европейски държави и призна Гуайдо за държавен глава

Дания, Австрия и Холандия също обявиха, че подкрепят Гуайдо