Папа Франциск отказа да приеме на аудиенция държавния секретар на САЩ Майк Помпео, съобщава Би Би Си.

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и секретарят по въпросите на отношенията с държавите монсеньор Ричард Галахър съобщиха, че папата е отхвърлил искането на Помпео, тъй като избягва да се среща с политици по време на предизборен период.

Този ход на Ватикана добавя към дипломатически скандал след коментари на Помпео за Китай и католическата църква.

Ватиканът обвини Помпео, че се опитва да използва този въпрос, за да привлече избиратели на президентските избори в САЩ през ноември.

В статия по-рано този месец Помпео подчерта, че католическата църква рискувала своя "морален авторитет", като подновява споразумение с Китай относно назначаването на епископи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп получава подкрепа от консервативни религиозни движения, включително консервативни избиратели католици, някои от които смятат, че папа Франциск е твърде либерален.

Правозащитни организации казват, че много католици в Китай са преследвани и изтласкани в нелегалност заради обещание за вярност към папата, вместо към официална китайска католическа асоциация.

Въпреки това през 2018 г. Ватикана сключи споразумение с Китай, за да има някакво влияние по отношение на назначаването на китайски епископи.

По това време папа Франциск заяви, че се надява споразумението "да позволи раните от миналото да бъдат преодолени" и да доведе до пълно католическо единство в Китай.

Очакваше се споразумението да бъде подновено през следващия месец в контекста на противопоставянето на някои католици, включително в САЩ.

В реч вчера в Рим Помпео призова Ватикана да защитава религиозната свобода в Китай, изтъквайки, че "никъде религиозната свобода не е атакувана повече, отколкото в Китай".

"Папата вече беше казал ясно, че политически фигури не се приемат в предизборни периоди. Това е причината", каза кардинал Паролин.

Двамата политици на Ватикана също така определиха публичната критика на Помпео към папата като изненада, а архиепископ Галахър коментира, че въпросите за обсъждане трябва да се договарят "поверително".

Кардинал Паролин подчерта също, че е възможно коментарите на Помпео да са имали за цел да насърчат католиците да подкрепят Тръмп на изборите.

"Някои го интерпретираха по този начин - че коментарите са били преди всичко за вътрешнополитическа употреба. Нямам доказателства за това, но със сигурност това е един от начините да се гледа на това", отбеляза той.

Кардиналът добави, че споразумението на Ватикана с Китай нямало нищо общо със САЩ.