Папа Франциск в сряда каза, че все още страда от настинка и отново ограничи говоренето си на седмична обща аудиенция на площад "Свети Петър", вместо това остави свой помощник да прочете подготвения му текст, предава Ройтерс.

Папа Франциск каза на събралите се вярващи, че причината за това е "защото все още имам настинка и не мога да чета добре".

Здравето на 87-годишния понтифик остава проблемно през последните две седмици, което го принуди да отмени някои ангажименти и да избягва да чете някои речи.

На 24 февруари Ватикана съобщи, че той страда от лек грип. Миналата седмица папа Франциск посети за кратко болница в Рим за компютърна томография, а в събота каза, че има бронхит.

Папата също така делегира четения на помощник на общата аудиенция миналата седмица, която се проведе на закрито, докато тази в сряда се проведе на открито при относително мекото време в Рим.

Папа Франциск, който има проблеми с ходенето, пристигна на площад "Свети Петър" със специално проектираното си превозно средство, известно като папамобил, както е обичайно, и стигна до мястото си, като вървеше с бастун, изглеждайки в относително добро настроение.

Въпреки здравословните си проблеми, папата се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в събота и отправи нов призив за прекратяване на конфликта в Газа в неделя.

Папата порица "грозната" джендър идеология

Папата порица "грозната" джендър идеология

Главата на Римокатолическата църква е възложил проучвания на теорията