Папа Франциск призова за край на боевете в Сирия и заяви, че е време оръжията да замлъкнат завинаги.

В своето традиционно коледно послание "Урби ет Орби" (Към града и към света) във Ватикана папата заяви: "Твърде много кръв беше пролята".

Той призова за мир в Сирия, призовавайки за незабавна помощ за изтощеното население на Алепо.

"Време е оръжията да замлъкнат завинаги в Сирия и международната общност активно да търси решение чрез преговори, така че съжителството на гражданите да бъде възстановено в страната", подчерта папа Франциск.

Тълпи от вярващи се събраха във Ватикана, за да чуят коледното послание на папа Франциск. В него той призна за страданието на хората в Сирия, съобщават информационните агенции.

Коледната меса във Ватикана премина при изключително засилени мерки за сигурност.

Папата призова към смирение по Коледа

Папата призова към смирение по Коледа

По думите му, празникът е превърнат в „заложник на материализма”...

Папата изрази надежда за мир в света, който е разкъсан от война и тероризъм. Той призова хората да си спомнят мигрантите, бежанците и онези, които са засегнати от икономическа нестабилност, предизвикана от "идолопоклонничеството към парите".

Папа Франциск също призова палестинците и израелците да имат куража да сложат на страна омразата и отмъщението и да "напишат нова страница в историята".

"Мир за онези, които са загубили скъп за тях човек в резултат на брутални актове на тероризъм, които посяха страх и смърт в сърцата на толкова много държави и градове", заяви папата пред събралите се на площад "Св. Петър" около 40 000 души.

Мерките за сигурност в Италия и Ватикана бяха засилени за коледните празници, след като италианската полиция уби тунизиеца, за когото се смята, че единственият отговорен за атентата на коледния базар в Берлин. Много други европейски градове държат силите в готовност.

"Днес това съобщение за мир отива до края на земята и достига до всички хора, особено онези, с белези от войната и остри конфликти, които изглеждат по-силни от копнежа за мир", заяви папата от централния балкон на базиликата "Св. Петър".