Папа Бенедикт XVI призовава държавите да определят етични граници, в които да защитават своите народи от тероризма, информира Ройтерс.

В годишното си обръщение към католиците по повод Деня на мира, който се отбелязва на 1 януари, папата отново посочва, че войната в името на Бога никога не е оправдана.
По традиция обръщението се изпраща до държавни лидери и международни организации.

Главата на Римокатолическата църква се спира и на други заплахи за мира като глада, бедността, пораженията за околната среда и режими, които по думите му преследват християните или налагат на своите народи една единствена вяра.

Новата форма на конфликтите, посочва папата, налага международната общност да потвърди международните хуманитарни закони и да ги прилага към всички настоящи ситуации на въоръжен конфликт, включително и тези, които са съгласно международните закони.

Бенедикт XVI призовава да се преразгледа какво държавите имат моралното право да сторят, за да защитят своите граждани, като в същото време се съобразяват с хуманитарните закони. В обръщението се отбелязва, че това не винаги е спазено при някои неотдавнашни ситуации на война.