Диалогът между религиите е от съществена важност, за да научи младите хора, че насилието в името на Бог е неоправдано. Това заяви папа Франциск пред духовни лидери в Кения по време на първия си пълен ден от историческата си обиколка в Африка, цитиран от „Гардиън”.

„Вселенският и междурелигиозният диалог не са лукс. Не е нещо допълнително или задължително, но е от съществено значение”, каза папата пред мюсюлмани и други религиозни лидери, които се събраха във ватиканското посолство в Найроби.

Твърде често младите хора са радикализирани в името на религията да сеят раздори и страх, а също така са откъсвани от самата тъкан на нашите общества, подчерта папата.

Той добави, че в името на Бог „никога не трябва да се оправдава омразата и насилието”.

Разрешаването на разногласията между мюсюлмани и християни е основна тема в първата обиколка на Франциск на континента, където той ще посети също Уганда и Централноафриканската република.

По-късно папата се качи на папамобила и премина покрай десетки хиляди събрали се хора заради духовния лидер на Римокатолическата църква. След това папата започна първата историческа публична меса в Африка. Тя се провежда в Университета Найроби.

1/3 от 45-милионното население на Кения е от католици.

Хиляди полицаи са мобилизирани в Найроби, за да защитят папата и за да контролират тълпата. Уганда също обеща да въведе строги мерки за безопасност. Най-хазартната визита на папата е в Централноафриканската република, където редовно има сблъсъци между мюсюлмани и християни.