Папа Франциск се срещна с колумбийските лидери в опит да помогне за успешното приключване на мирния процес в страната, предаде NBC News. 

20-минутната среща се проведе във Ватикана. "Нуждаем се от помощта ви", заявиха на Светия Отец президентът Хуан Мануел Сантос и неговият предшественик на поста Алваро Урибе.

Припомняме, чe мирният процес протече и с международно посредничество. 

Миналият месец колумбийското правителство и ФАРК сключиха ревизирано мирно споразумение, според което всички 5 800 бунтовници трябва да се разоръжат в 27 "мирни зони".

Припомняме, че по-рано колумбийците отхвърлиха оригиналния вариант на споразумението на референдум. Но след направени промени в договора президентът реши да даде документа за одобрение в долната камара и Сената.

Мирното споразумение има за цел да сложи край на 50-годишен въоръжен конфликт, при който повече от 260 хиляди души изгубиха живота си, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си.

Правителството и партизаните постигнаха споразумение по-рано тази година след 4 години преговори в Хавана, Куба.

Припомняме, че Сантос получи Нобеловата награда за мир за 2016 г., с която бе удостоен за постигането на мирното споразумение с бунтовниците.  

В същото време, бившият президент Урибе настоява ФАРК да понесат отговорност за престъпленията си и смята сделката за твърде