Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос получи Нобеловата награда за мир за 2016 г., с която бе удостоен за постигането на мирното споразумение с бунтовниците от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), съобщават "Ройтерс", "Асошиейтед прес" и "Франс прес".

На церемония в кметството на Осло, на която присъстваха норвежкото кралско семейство и членове на правителството на страната, Сантос получи златен медал, диплома и чек за 8 млн. шведски крони (870 хил. долара).

Нобеловият комитет обяви, че наградата е признание за "решителните и смели усилия" за прекратяване на продължилата над 50 години гражданска война в Колумбия.

Наградата според комитета също е "знак за почит към колумбийския народ", който "въпреки огромните трудности и безкрайни несправедливости никога не е губел надеждата за справедлив мир".

Изтъква се, че колумбийският президент е бил "движеща сила през целия мирен процес".

Приемайки наградата, Сантос заяви, че тя е "дар от небето" и я посвети на всички колумбийци, най-вече на 220-те хиляди убити и 8-те милиона вътрешно разселени в резултат на най-продължителния конфликт в Западното полукълбо.