Ватиканът издаде нови насоки в петък, препоръчвайки предпазлив подход към предполагаеми свръхестествени събития като плачещи Мадони и капещи кръв разпятия, които от векове са вълнували вярващите католици, предава Ройтерс.

Папа Франциск изглежда скептично настроен към подобни явления, като миналата година каза пред италианската телевизия RAI, че появяванията на Дева Мария "не винаги са реални" и че му харесва да я вижда като "посочваща Исус", вместо да привлича вниманието към себе си.

Чудесата, докладвани от вярващите, включително появата на "стигмати" или рани от разпъването на Исус върху ръцете и краката на светци, често са ставали основа за светилища и поклонения.

В документ, заместващ правилата от 1978 г., Доктриналната служба на Ватикана каза, че подобни инциденти трябва да се оценяват много предпазливо, тъй като те могат да бъдат измамни и използвани за финансова изгода или създаване на лични култове.

"Признаването може също така да проучва проблеми, като престъпления (неправомерни действия), манипулация, увреждане на единството на Църквата, неправомерна финансова печалба и сериозни доктринални грешки, които биха могли да причинят скандали и да подкопаят доверието в Църквата", се казва в него.

Папата порица "грозната" джендър идеология

Папата порица "грозната" джендър идеология

Главата на Римокатолическата църква е възложил проучвания на теорията

Доктриналната служба каза, че като правило в такива случаи епископите обикновено трябва да издават "nihil obstat": по същество зелена светлина за богослужението, което оставя отворен въпросът дали явлението може да бъде официално признато от Ватикана за "свръхестествено".

Такова разпознаване обаче е изключително рядко.

Той добави, че много места за поклонение са свързани с предполагаеми свръхестествени събития, които не са удостоверени от Ватикана, но това не създава сериозни проблеми за вярата.

Въпреки че не се споменава в документа от петък, един пример е популярното светилище Меджугорие в Босна, където се съобщава за многократни явления на Дева Мария от 1981 г. насам.

Доктриналната служба каза, че епископите могат да издадат пет други решения, включително отхвърляне на дадено събитие като свръхестествено или стъпки за забрана или ограничаване на поклонението на спорни или явно фалшиви явления.

Епископите винаги трябва да търсят одобрението на Ватикана, преди да публикуват позициите си, отбелязвайки, че в изключителни случаи папата или Доктриналната служба могат да се намесят директно, заобикаляйки местните църковни власти.

Разпространението на предполагаеми религиозни феномени, някои очевидно фалшиви, беше един от факторите зад разделянето на християнството и появата на протестантството в Европа през 16 век.

Папата изми краката на 12 затворнички на Велики четвъртък

Папата изми краката на 12 затворнички на Велики четвъртък

Светият отец посети женския затвор "Ребибия"