Папа Франциск уволни епископ Джоузеф Стрикланд от Тайлър, Тексас, един от най-яростните му критици сред католическите консерватори в САЩ, се казва в изявление на Ватикана, цитирано от Ройтерс.

Много рядко се случва римокатолически епископ да бъде директно уволнен от поста си. Обикновено епископите, които имат проблеми с Ватикана, са помолени да подадат оставка, която папата приема.

Папите предприемат такива действия, смятани за драстични, когато епископ откаже да подаде оставка. Стрикланд е на 65 години, 10 години по-малко от обичайната възраст за пенсиониране на епископите.

Епископът на Тайлър, активен потребител на социалните медии, който е епископ на епархията от 2012 г., написа в "Туитър" по-рано тази година, че отхвърля "програмата на папата, подкопаваща Основите на вярата".

Уволнението последва разследване във Ватикана по-рано тази година на администрацията на епархията Тайлър, което според съобщенията на католическите медии включва преглед на управлението на финансовите й дела.

Уволнението беше обявено едновременно от Ватикана и Епископската конференция на САЩ. Нито едно от съобщенията не посочва причина. Към този момент няма отговор и от Стрикланд.

Папа Франциск назначи епископа на Остин, Тексас, Джо Васкес, за временен администратор на епархията, се казва в изявлението.

Папа Франциск отвори църквата за транссексуалните хора

Папа Франциск отвори църквата за транссексуалните хора

Те ще могат да бъдат кръщавани и да стават кумове и кръстници