Папа Франциск продължи с провеждането на кампанията си срещу ядрените оръжия в годишното си послание за мир, изтъквайки, че страхът от ядрено унищожение, въплътен от доктрината за възпиране, осигурява измамно чувство за сигурност, което трябва да бъде заменено с политики, основани на братството и взаимното доверие, съобщава "Асошиейтед прес".

Посланието на Франциск за Световния ден на мира, който Ватикана чества на 1 януари, беше разпространено днес. То продължава главната тема на неотдавнашното му посещение в Япония, където Франциск заклейми като "неморално" не само използването на ядрени оръжия, но и тяхното притежание. Той също така предупреди да не се използва ядрена енергия, като се имат предвид рисковете за околната среда, които тя представлява.

Папата зове в Нагасаки за ликвидиране на ядрените оръжия

Папата зове в Нагасаки за ликвидиране на ядрените оръжия

САЩ хвърлиха атомна бомба в града в края на ВСВ

Както направи в Япония, Франциск обвърза екологичните проблеми с въпросите на международния мир и сигурност, изтъквайки, че мирът изисква нов начин на взаимодействие на хората един с друг и с планетата.

"Изправени пред последствията от нашата враждебност към другите, нашата липса на уважение към общия ни дом или злоупотребата с природните ресурси - разглеждани само като източник на незабавна печалба, независимо от местните общности, общото благо и самата природа - имаме нужда от екологично преустройство", пише папата.

Папата зове за изоставяне на ядрената енергетика

Папата зове за изоставяне на ядрената енергетика

Папата изслуша разказите на оцелели при земетресението

"Всичко това ни дава по-дълбока мотивация и нов начин да живеем в общия ни дом, да приемаме различията си, да уважаваме и празнуваме живота, който сме получили и споделяме, и да търсим условия на живот и модели на обществото, благоприятстващи продължаването на процъфтяването на живота и развитието на общото благо на цялото човешко семейство", допълва главата на римокатолическата църква.