Италианският кардинал, натоварен от папа Франциск да се опита да помогне за прекратяване на войната в Украйна, ще посети Москва тази седмица, съобщава Ройтерс.

От Ватиканът уточняват, че кардинал Матео Зупи ще бъде в руската столица в близките дни. Основната цел на инициативата е да насърчи хуманитарните жестове, които могат да допринесат за улесняване на разрешаването на настоящата трагична ситуация и намиране на начини за постигане на справедлив мир.

Споменаването на "хуманитарни жестове" в изявлението на Ватикана е препратка към искането на Киев Ватиканът да помогне с репатрирането на украински деца. Според Киев близо 19 500 деца са били отведени в Русия или окупирания от Русия Крим от февруари 2022 г.

Не е ясно обаче с кого ще се срещне кардиналът в Москва. Ако 67-годишният Зупи се срещне с руския президент Владимир Путин, той ще бъде един от първите чужденци, които ще направят това след прекратения бунт на бойците от Вагнер.

Възможна е и срещна на Зупи с патриарх Кирил, главата на Руската православна църква. Патриарх Кирил е близък съюзник на Путин и напълно подкрепя руската инвазия в Украйна като опора срещу Запада.

Папата възложи на кардинал търсенето на пътища към мира в Украйна

Папата възложи на кардинал търсенето на пътища към мира в Украйна

Светият отец съобщи за такава мисия миналия месец