Президентът на Парагвай Марио Абдо обяви, че дипломатическите отношения между Асунсион и Каракас ще бъдат прекратени незабавно, съобщават световните информационни агенции.

Отношенията между Венецуела и много от нейните съседи в Латинска Америка се влошиха наскоро на фона на нарастващия натиск от страна на САЩ срещу венецуелското правителство.

Абдо направи драматичното съобщение в обръщение по телевизията и в "Туитър", мигове след полагането на клетва от страна на президента на Венецуела Николас Мадуро, който започна втория си 6-годишен мандат, след като постигна победа на президентските избори миналия май.

САЩ наложиха санкции на Венецуела

САЩ наложиха санкции на Венецуела

Наложени са рестриктивни мерки на седем физически и повече от 20 юридически лица

"Правителството на Република Парагвай, в изпълнение на конституционните си правомощия и националния суверенитет, реши да прекъсне дипломатическите отношения с Боливарската република Венецуела, да затвори посолството ни там и незабавно да отзове парагвайския дипломатически персонал, акредитиран в тази страна", посочи Абдо.

По-рано Хуго Сагуйер Кабалеро, който е заместник-министър на външните работи на Парагвай, заяви, че Асунсион няма да признае новото правителство на Мадуро заедно с другите членове на групата Лима, която е група от държави, сформирана през 2017 г. и състояща се от Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия, Коста Рика, Чили, Гвиана, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай и Перу, чиято официална цел е разрешаването на кризата във Венецуела и противопоставянето на "нарушенията на правата на човека" в страната.

Мадуро издаде 48-часов ултиматум на групата Лима в сряда, настоявайки страните да прекратят интервенционната си политика, обещавайки да предприеме "сериозни и проактивни мерки" за защитата на суверенитета на Венецуела.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео осъди церемонията по встъпването в длъжност на Мадуро, наричайки я "незаконна узурпация на властта ... след несвободните и нечестни избори, наложени на венецуелския народ на 20 май 2018 г."

Групата от Лима призова Мадуро да се откаже от президентския пост

Групата от Лима призова Мадуро да се откаже от президентския пост

Да не встъпва в длъжност за нов мандат...