Френските депутати приеха спорния законопроект за имиграцията. В подкрепа за него гласуваха 294 депутати, „против" бяха 239.

Проектозаконът беше представен преди известно време от френския министър на имиграцията Ерик Бесон. Това се случи малко след като президентът Никола Саркози лансира идеята да се отнема френското гражданство на чужденците, които заплашат живота на служител на полицията или жандармерията. Именно този момент е ключов в приетия законопроект.

Той предвижда и по-строги наказания при фалшивите бракове, като например седем години затвор или глоба в размер на 30 000 евро. Законопроектът улеснява и експулсирането на чужденци, които „заплашват обществения ред" при повторно извършване на различни престъпления.

Новите мерки на френските власти предизвика остри критични реакции, както сред опозицията, така и сред представителите на управляващата партия на президента Саркози. Лионел Тарди от Съюза за народно движение изтъкна, че ако законът бъде приет, има риск от нарушаване на конституцията. Агенциите посочват, че това е петият закон за имиграцията през последните седем години.

Френският сенат предстои да разгледа законопроекта през ноември.