Лидерите на Европейския съюз започнаха първата си среща на високо равнище на фона на разделението между Франция и Германия за това как да подходят и подкрепят икономически и валутен съюз по време на кризата в Еврозоната, съобщава „Франс прес".

Лидерите на 27-те страни започнаха двудневните разговори малко, след като се проведе кратка среща между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, които влязоха на срещата заедно.

Берлин и Париж са в противоречие по въпроса дали да се даде приоритет на политиката на строги финансови икономии, която се налага в закъсалите с дългове страни в Еврозоната или мерки, които да помогнат на Еврозоната да се справи с кризата.

Париж настоява за единен банков съюз, който да помогне на закъсалите банки, докато Берлин иска да се предостави на Брюксел контрол върху бюджетите на държавите-членки.

„Единственото решение, което трябва да се вземе или да се потвърди, е създаването на банков съюз до края на годината, и по-специално първият етап, който е банков надзор", каза Оланд при пристигането си за срещата на върха.

"Това няма да бъде среща на върха, на която ще се вземат решения, но ние ще подготвим решенията за декември, така че ние трябва установим правилната посока", заяви Меркел.