Председателят на парламента ща суданския щат Южен Кордофан - Ибрахим Мохамед Баландия, и още 7 души са убити вчера при нападение на размирници на границата с Южен Судан, предадоха информационните агенции.

Суданската новинарска агенция съобщава, че сред загиналите е и главният секретар на комисията по стратегическо планиране в Южен Кордофан - Фейсал Башир..

Суданската армия води сражения с бунтовниците от Суданското народно-освободително движение „Север" в пограничните щати Южен Кордофан и Сини Нил от пролетта на миналата година.

Суданските власти обвиняват Южен Судан, че поддържа бунтовниците, които по време на дългогодишната гражданска война подкрепяха Юга. След като през 2011 г. Южен Судан придоби независимост, те отказаха да прекратят борбата проитв централното правителство в Хартум.  .

През миналата година „Север" се обедини в единен фронт с другите основни бунтовнически движения в района на Дарфур. Целта на обединението е да бъде свален от власт суданският режим, оглавяван от президента Омар Башир.

Установяването на режим за сигурност по границата между двете страни е основна тема на преговорите между Судан и Южен Судан, които трабва да бъдат възобновени в неделя, 9 юли, м Адис Абеба.
Според приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция 2046, преговорният процес трябва да приключи до 2 август с подписване на конкретни споразумения.