Парламентът на Албания стана обект на кибератака, като хакери се опитаха да проникнат в данните на институцията и да ги изтрият. Според информация от днес, кибератаката се случила вчера и e нарушила времнно работата на парламента. Изявлението на институцията уточнява, че атаката не засяга данните на системата, но експерти работят, за да оценят евентуалните последствия. Очаква се услугите да бъдат възобновени в по-късен момент, предава Асошиейтед Прес.

Съобщава се, че и други албански организации станаха жертва на кибератаки през последните дни. Според албанските медии, доставчик на мобилни телефони и авиокомпания също са били атакувани от хакерска група с името "Хоумленд Джъстис" (Homeland Justice), което не може да бъде независимо потвърдено.

Тази не е първият път, когато Албания става цел на кибератаки. През юли 2022 г. страната беше атакувана, а правителството и много технологични компании заявиха, че зад нея стои иранското външно министерство. Тази атака беше свързана със заселници от иранската опозиционна организация "Муджахидин-е Халк", които са получили убежище в Албания. След този инцидент, правителството на Албания реши да прекрати дипломатическите отношения с Иран.

Въпреки обвиненията, иранското министерство на външните работи отрече всякаква вина и посочи, че и самият Иран е бил обект на кибератаки от страна на "Муджахидин-е Халк".

През юни, албанските органи проведоха обиски в лагер на дисиденти от "Муджахидин-е Халк", конфискувайки компютърни устройства, които се твърди, че са свързани със забранени политически дейности.

От 2013 г., около 2 500 ирански бежанци са настанени в Албания, където са задължени да не участват в политически дейности и да спазват местните закони.

САЩ, НАТО и Европейският съюз изразиха подкрепата си към Албания в този спор.

Албания нае американска компания за киберсигурност

Албания нае американска компания за киберсигурност

Решението е на правителството в Тирана