Парламентът на Косово избра 38-годишната Вьоса Османи за президент на страната, съобщи "Свободна Европа".

За нея гласуваха 71 от 120-те депутати.

В първата си президентска реч Османи призова за възобновяване на диалога със Сърбия. Същевременно тя заяви, че Белград трябва да се извини на гражданите на Косово и да потърси отговорност от извършителите на военни престъпления по време на конфликта от 1998-1999 г.

Османи беше със статут на временно изпълняваща президентските функции от ноември 2020 г., след като предшественикът й Хашим Тачи подаде оставка. Припомняме, Тачи беше обвинен от съда в Хага в извършване на военни престъпления.

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка и отива на съд в Хага

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка и отива на съд в Хага

Ще отговаря за военни престъпления по време на войната през 1990-те

Опозиционните партии в Косово, както и правозащитници, отправиха критики срещу назначаването на Вьоса Османи за президент, защото тя е от същата партия, от която е премиерът на страната, както и председателят на парламента - либерал-консервативната Демократична лига на Косово. Опонентите изтъкват, че доминацията на една политически сила в институциите на страната няма да е от полза за все още крехката й демократична система.

Агенция Reuters отбелязва, че новият президент добре познава западните ценности и не изпитва симпатии към непотизма и неефективността на традиционните политически партии в Косово.