Украинската Върховна рада прие пакета от закониза провеждането на предсрочни парламентарни избори на 30 септември, съобщи Би Би Си.  

Така украинските депутати на практика осъществиха договореноститемежду президента Виктор Юшченко и премиера Виктор Янукович за изход от политическото противопоставяне в страната.

Припомняме, в началото на април Юшченко подписа указ за разпускане на Върховната рада и насрочване на извънредни избори. Парламентарното мнозинство, обаче, начело с Партията на регионите на Янукович, не призна решението на президента.

Двете страни в политическия спор си отправяха взаимни обвинения в корупция, поведоха борба за подчиняване на силовите структури и се противопоставяха взаимно с многочислени съдебни решения.  

След като над страната надвисна заплаха от силово противопоставянемежду различните органи на властта, президентът и премиерът се договориха за предсрочни избори в края на септември. Юшченко отмени за няколко действието на указа си за разпускане на парламента, за да могат депутатите да приемат пакета от закони за вота.

Радата одобри поправки към закона за избор на парламент, нанесе промени в държавния бюджет и промени състава на Централната избирателна комисия.

Според новия закон, който вече е подписан от президента Юшченко, в изборите трябва да участват не по-малко от 50 процента от избирателите. Иначе изборите ще са невалидни.