Парламентът на Зимбабве гласува в подкрепа на противоречив законопроект за наказване на граждани за "непатриотични действия", включително налагане на големи глоби или дори смъртно наказание за тях. Това съобщи БиБиСи.

Критиците определиха приемането на закона като черен ден за демокрацията в страната.

Така наречената патриотична клауза на Наказателния закон е насочена към тези, които вредят на "националния интерес на Зимбабве. Тя включва всеки гражданин, който се среща с представител на чужда държава с цел насърчаване на санкции срещу Зимбабве или сваляне на правителството.

Много висши правителствени служители и държавни компании са под санкции на Запада заради предполагаеми нарушения на правата на човека. За това те обвиняват опозицията и зоват да бъде сложен край между опозиционери и представители на чужди страни.

Парламентът гласува с 99 "За" срещу 17 "Против". Законът е един от най-противоречивите през президентството на Емерсън Мнангагва. Законопроектът ще отиде първо в Сената, преди да бъде подписан като закон.

Според критиците законодателството е противоконституционно, тъй като би нарушило свободата на сдружаване и правото на свобода на словото.

В Зимбабве помилваха над 4000 затворници

В Зимбабве помилваха над 4000 затворници

Правителството освобождава място в претъпканите затвори