Доскоро в Турция подобна крачка би била почти немислима. Но ето, че един от съмишлениците на Ердоган му обърна гръб - и се превърна в негов политически противник, констатира Дойче веле. Последните събития породиха въпроси дали най-силната партия в Турция се разпада.

Новината, че бившият турски премиер Ахмет Давутоглу е напуснал управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ръководена от президента Реджеп Тайип Ердоган, беше съобщена лично от Давутоглу на пресконференция в Анкара. Паралелно с това той обяви създаването на нова партия. Експремиерът нарече постъпката си "историческа отговорност, както и необходимост", за да се "изгради ново политическо движение, което да поеме по нов път". Давутоглу отправи покана за сътрудничество към всички, "чието сърце бие за бъдещето на тази страна".

В пресконференцията на бившия премиер участваха и бившите депутати от ПСР Селчук Йозда, Абдула Башчи и Айхан Сефер Юштюн, които също съобщиха, че напускат партията - вероятно за да избегнат принудително си отстраняване. На фона на тези събития кореспондентите на информационните агенции съобщават за признаци на разпад в най-силната партия в страната. Както отбелязва пресата, някои от хората в партията са недоволни от курса на Ердоган.

Бившият вицепремиер Али Бабакан също подаде оставка от партията през юли. Тогава той обясни, че през последните години се е отворила непреодолима пропаст между принципите, в които вярва, и действията на ПСР. По данни на медиите Бабакан смята да създаде нова партия.

Давутоглу многократно е обвинявал ръководството на ПСР, че се отдалечава от основните принципи на партията. Той критикува и касирането на кметските избори в Истанбул през март. Тогава ПСР беше загубила изборите. При повторния вот през юни, провел се под силния натиск от страна на правителството, опозиционният кандидат Екрем Имамоглу спечели безусловно кметските избори.

Ахмет Давутоглу напусна партията на Ердоган

Ахмет Давутоглу напусна партията на Ердоган

Политикът беше външен министър между 2009 и 2014 г.