Германските консерватори ще спечелят първо място на регионалните избори в северната провинция Шлезвиг-Холщайн. Това ще е стимул за партията на бившия канцлер Ангела Меркел, която изгуби миналата година федералните избори, коментира "Ройтерс".

Християндемократите (ХДС) имат голяма преднина в социологическите проучвания в провинцията, чиито близо 3 млн. жители съставляват около 3,5 % от населението на Германия.

Според едно от проучванията, публикувано от "Зе Де Еф Политбарометер" в четвъртък, ХДС се радва 38% подкрепа в Шлезвиг-Холщайн, което увеличава разликата със социалдемократите (СДП) и природозащитните Зелени, които имат 18%.

Според анализатори по-силните позиции на ХДС в провинцията, отколкото на национално ниво, се дължат отчасти на популярността на премиера на провинцията Даниел Гюнтер.

Още един мандат за 48-годишния Гюнтер, който според социологическите проучвания е най-популярният премиер на провинция в Германия, би могъл да засили ролята на умерените в ХДС в противовес на техния по-десен лидер Фредерих Мерц, заявиха източници от ХДС пред Ройтерс.

По-важни ще бъдат изборите следващата седмица в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, където СДПГ и ХДС се състезават на балотаж.