Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц спечелиха изборите в неделя в най-малката провинция на Германия, Бремен, в гласуване, което може да даде скромна увереност на лявоцентристката партия, чиято популярност спада в национален мащаб, предава Ройтерс.

Бремен не се счита за политически измерител за други части на Германия предвид специфичните му характеристики и малкия размер на провинцията с около 683 000 жители - в град Бремен и неговото пристанище Бремерхафен в Северно море.

За разлика от тях провинциите Бавария и Хесен, които ще проведат избори през октомври, съставляват заедно близо една четвърт от населението на Германия от 83,2 милиона души.

Все пак традиционната крепост на ГСДП - автомобилен център, който се превръща в ключово пристанище за разрастващата се офшорна вятърна индустрия - е първата федерална земя, която провежда нови избори тази година.

Прогнозираните резултати, публикувани от местната статистическа служба, поставят ГСДП на първо място с 29,5%, което е с 4,6 процентни пункта повече от последните избори през 2019 г., когато претърпя горчива загуба от консерваторите. Въпреки поражението преди четири години, СДП все пак успя да запази кметството, след като сформира коалиция със Зелените и крайнолявата "Лява партия".

Шолц изключва възможността за финансова криза в Германия и Европа

Шолц изключва възможността за финансова криза в Германия и Европа

Паричната система вече не е толкова крехка

Резултатът от неделя, ако бъде потвърден, ще бъде с около 10 процентни пункта по-добър от този, който ГСДП показва на национално ниво, където бележи спад след федералните избори през 2019 г. на фона на кризата с разходите за живот след началото на войната в Украйна.

"Номер едно в Бремен - това сме ние", каза кметът Андреас Бовеншулте, чиято популярност допринесе за победата.

Консерваторите се наредиха на второ място в Бремен с 25,8%, което е с 0,9 процентни пункта по-малко от резултатите им за 2019 г., според прогнозираните данни.

Междувременно и двете партии, които си партнират с ГСДП във федералната коалиция на Шолц, Зелените и либералните Свободни демократи (СвДП), претърпяха загуби в Бремен.

Най-тежко пострадаха Зелените с 11,8%, спад от 5,6 процентни пункта.

"Трябва да разгледаме какво направихме погрешно", каза Омид Нурипур, съпредседател на Зелените, като каза, че това също е отражение върху представянето на партията на национално ниво.

Партията беше подложена на критики през последните месеци заради политиките си в областта на енергетиката и климата - по-специално закон, забраняващ повечето нови отоплителни системи с петрол и газ от 2024 г, който според критиците ще натовари твърде много домакинствата и не е достатъчно добре обмислен.

Напоследък партията е обвинявана в кронизъм (назначения на приятели или роднини) в управляваното от Зелените министерство на икономиката, което партията отхвърля.

Свободните демократи, подкрепящи бизнеса, печелят 5,2%, спад от 0,7 процентни пункта, според прогнозираните резултати, и само незначително над прага от 5% за влизане в парламента - препятствие, което не успя да преодолее в три гласувания в тази провинция.

Лявата партия отбеляза 11,5%, а дясната популистка партия "Гневни граждани" - 9,5%.

Подкрепата за "гневни граждани" скочи, след като крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ), показва увеличение на популярността в националните социологически проучвания до 15-17%, не участваше в изборите в Бремен поради вътрешни разделения.

Окончателните резултати се очакват в сряда.

Отменя се стачката на ЖП работниците в Германия

Отменя се стачката на ЖП работниците в Германия

Работодателите са изпълнили едно от основните искания