Надежда за по-добро партньорство. Около това се обединиха по време на съвместната си пресконференция американският президент Доналд Тръмп и израелският премиер Бенямин Нетаняху. 

Тръмп изрази надежда, че е възможно достигане на ново ниво на партньорство между САЩ, Израел и арабския свят. Той спомена накратко посещението си в Саудитска Арабия и разговорите си с лидерите там. 

Тръмп насъсква араби и израелци срещу Иран

Тръмп насъсква араби и израелци срещу Иран

Никога не трябва да се позволява на Иран да се сдобие с ядрени оръжия

Също така счита, че с подновените усилия близкоизточният мирен процес е възможен. 

Нетаняху изрази задоволство, че приема президентската двойка в резидецията в Йерусалим, град, който израелците смятат за своя столица, въпреки конфликта с палестинците. Това повтори и премиерът. По думите му, Йерусалим е "обединената столица" на Израел и еврейския народ. 

Имаме рядката възможност да стабилизираме региона, обяви Тръмп в Тел Авив
на живо

Имаме рядката възможност да стабилизираме региона, обяви Тръмп в Тел Авив

Доналд Тръмп започна първата си официална визита в Израел и Палестина

Иран бе сред засегнатите теми, като Нетаняху заяви, че двете държави могат заедно да се борят с агресията на Техеран. Тръмп вече определи Ислямската република като заплаха за региона. Това даде повод на израелския премиер да изрази задоволството си от променения курс спрямо Иран от новата администрация в Белия дом. 

Очаквано, темата за класифицираната информация за "Ислямска държава", предадена от Тръмп на руския външен министър Сергей Лавров не бе подмината. По-рано бе оповестено, че информацията идва от израелски източници. Това не бе коментирано официално от Вашингтон. 

Израел дал сведенията за Ислямска държава

Израел дал сведенията за Ислямска държава

Израел има пълна увереност в отношенията

На пресконференцията с Нетаняху, Тръмп не потвърди, но и не отрече тези слухове. 

Припомняме, че Тръмп пристигна днес на посещение в Израел. Той се срещна с президента Реувен Ривлин. Утре му предстои среща с палестинския лидер Махмуд Абас.