Иран обяви първи арести във връзка с поредицата от мистериозни отравяния на ученички в страната през последните няколко месеца, съобщава "Франс прес".

Иранският заместник-министър на вътрешните работи Маджид Мирахмади заяви, че въз основа на проведеното разузнаване редица хора са задържани в пет провинции.

Неизяснените засега случаи на заболяване са засегнали стотици ученички през последните месеци. Иранските власти смятат, че момичетата може да са били отровени и обвиниха за атаките враговете на Техеран.

В социалните мрежи има множество публикации със снимки и видеоклипове на хоспитализирани момичета. Някои от тях се оплакват от гадене и сърцебиене, други - от главоболие.

Върховният лидер на Иран осъди остро отравянето на ученички

Върховният лидер на Иран осъди остро отравянето на ученички

Аятолах Али Хаменей призова извършителтие да бъдат сурово наказани

"25 (от общо 31 - б.р.) провинции и приблизително 230 училища са засегнати, а над 5000 ученици са натровени", посочи Мохамад-Хасан Асафари, член на парламентарната комисия за установяване на фактите по случая.

Той посочи, че се извършват различни тестове за установяване на вида и причината за натравянията. До момента няма конкретна информация за вида на използваната отрова.

Загадъчните натравяния предизвикаха гняв и протести с искане властите да вземат мерки.

Освен това те разтревожиха и международна общност, като няколко западни страни призоваха за независимо разследване, особено след като първите случаи бяха докладвани малко след началото на антиправителствените протести, предизвикани от смъртта в ареста на 22-годишната кюрдка Махса Амини.

Натравянето на ученички отприщи нови протести в Иран

Натравянето на ученички отприщи нови протести в Иран

Техеран обвинява за атаките чуждестранните си врагове