Източният индийски щат Одиша е първият район в страната, където транссексуалните ще получават социални помощи – такива като пенсии, жилища и зърнени храни – обикновено разпределени само за най-бедните. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от официален представител.

Главният секретар на отдела за социална сигурност заяви, че по този начин транссексуалната общност ще получи същите ползи като онези, които живеят под линията на бедността. Целта е да се подобри социалният и икономическият им статус.

„Повечето транссексуални са в много лошо положение заради социално изключване. Например, много често те не могат да си намерят работа лесно”, заяви служителят.

През април правителството е провело консултации с транссексуални хора и те са повдигнали своите проблеми и въпроси. На тази база сега се правят много решения, които да им помогнат. Едно от тях е да им се даде статус, че са под линията на бедността.

Няма официални данни, но активисти казват, че има стотици хиляди транссексуални в Индия. Много от тях се сблъскват с отлъчване от обществото и дискриминация, както и вербално, физическо и сексуално насилие.

Липсата на достъп до образование и възможности за работа означава, че много транссексуални хора - или мъж към жена, известни като хиджра, са принудени да проституират или да участват в организирани групи и просия.

Членовете на транссексуалната общност ще получат карти, че са под линията на бедност и това ще им позволи да имат достъп до различни правителствени социални програми.

Групите за защита на правата на транссексуалните приветстваха новата политика в щата Одиша и призоваха за ефективното й прилагане.

Ние сме благодарни на правителството. Това е добра стъпка. Най-малкото правителството е започнало да разпознава нашите проблеми, заявиха правозащитниците.