Началникът на Генщаба на Руската федерация Валерий Герасимов и председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петр Павел проведоха преговори по инициатива на натовската страна. Това е за пръв път след смразяването на отношенията с Русия, съобщиха от руското военно министерство, цитирани от ТАСС.

Алиансът реши да замрази отношенията с Русия в едностранен порядък през април 2014 година.

Тероризъм и руско влияние застрашавали Балканите, твърди натовски генерал

Тероризъм и руско влияние застрашавали Балканите, твърди натовски генерал

Шефът на военния комитет на НАТО генерал Петр Павел в Сплит

"На 3 март 2017 година по инициатива на натовската страна имаше телефонен разговор на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация - първият зам.-министър на отбраната на Руската федерация армейски генерал Валерий Герасимов с председателя на Военния комитет на НАТО ген. Петр Павел. Това е първият контакт на такова високо ниво по военна линия след приетото от Съвета на НАТО решение за замразяване на отношенията с Русия", се казва в съобщението.

НАТО разполага четирите батальона в Източна Европа в началото на 2017 г.

НАТО разполага четирите батальона в Източна Европа в началото на 2017 г.

Ако бъдем реалисти, то разполагането е възможно в началото

В хода на разговора страните са обсъдили проблеми на безопасността, перспективи за възстановяване на взаимодействието по военна линия, предотвратяване на инциденти и участие на представители на Алианса в международни мероприятия, провеждани от руското военно министерство.

"Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация привлече вниманието на събеседника си към съществуващите опасения, свързани със съществено засилване на военната активност на Североатлантическия съюз близо до руските граници, а така също и разгръщането на системата за предно базиране на Обединените въоръжени сили на НАТО", информираха от военното ведомство.

НАТО разполага 4 хил. войници в Балтика до май 2017 г.

НАТО разполага 4 хил. войници в Балтика до май 2017 г.

Това заяви председателят на военния комитет

Герасимов също информира събеседника си за ключовите международни мероприятия и учения, които планира да проведе Министерството на отбраната през 2017 година.

"Страната потвърди необходимостта от взаимни стъпки, в посока за понижаване на напрежението и стабилизацията на обстановката в Европа. Генерал В. Герасимов и ген. П. Павел се договориха за продължаване на тези контакти", допълниха от руското военно министерство.