Първата група италиански войници дебаркира днес в Тир в Южен Ливан в рамките на мисията на ООН за гарантиране на прекратяването на огъня по границата с Израел, предадоха световните агенции.

Пет десантни гумени лодки, с по седем войника във всяка, акостираха в 7.30 часа на плажа пред хотел "Рест хаус", охранявани от два хеликоптера, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

878 войници от полк Сан Марко започнаха да дебаркират на два плажа, заяви Александър Иванко от Временните сили на ООН в Южен Ливан /ЮНИФИЛ/.

Трима италиански висши офицери пристигнаха първи и после хеликоптери започнаха да транспортират войници от два бойни кораба, хвърлили котва край брега.

Италиански морски пехотинци със сини барети бяха пристигнали предварително с хеликоптер в пристанищния град, за да охраняват двата плажа, където останалите ще дебаркират през деня.
Още 200 италиански войници се очакват в Бейрут в неделя, предаде Асошиейтед прес.

Междувременно Индонезия съобщи, че ще изпрати до 1000 войници в Южен Ливан до края на месеца, след като Израел оттегли възраженията си срещу индонезийското участие в умиротворителните сили на ООН в региона, предаде АП.

По-рано Израел твърдеше, че не е съгласен с участието на Индонезия, тъй като страната не поддържа дипломатически отношения с Израел.

Представители на ООН и европейски дипломати призоваха мюсюлманските страни да участват в многонационалните Временни сили на ООН в Южен Ливан, в които ще бъдат ангажирани 15 000 души.