Първите мироопазващи сили от Уганда пристигнаха в столицата на Сомалия Могадишу, съобщи Ройтерс.

16 войници бяха превозени до областта от руски товарен „самолет Антонов", който се приземи на международното летище на Могадишу. Самолетът е транспортирал и три бойни оръжия.

Войските на Африканския съюз от Уганда пристигнаха и се очаква да пристигнат още" съобщи Мохамед Али Фаум, специален представител на Африканския съюз в Сомалия.

Войските на Уганда са челен отряд на  силите на Африканския съюз и имат за цел да помогнат на временното правителство в Сомалия за осигуряване на стабилност в африканската държава.

Силите на Африканския съюз, които се очаква да достигнат 8 000, трябва да заместят войските на Етиопия, които помагаха на правителството да се справи с офанзивата срещу ислямистките групи през последните месеци.

Служители на правителството на президента Абдулла Юсуф и военачалници, които ръководят столицата, също бяха на летището, за да посрещнат войските. Същевременно бяха предприети строги мерки за сигурност по време на пристигането на военните.

Очаква се по-късно през деня да пристигнат още два самолета, съобщиха властите.

Нигерия, Гана, Малави и Бурунди също се очаква да изпратят войски, които да се присъединят към силите на Африканския съюз.

Напрежението в Сомалия е от 1991 година, когато бе свалено правителството на Мохамед Сиад Баре.