Първият опит за изстрелване на сателит на Северна Корея е неуспешен.

Изстрелването на севернокорейски военен разузнавателен сателит, което предизвика тревога в Сеул в сряда, не е било успешно, съобщи държавната Корейска централна информационна агенция (КЦНА).

Според информационната агенция след отделянето на първата степен ракетата е имала проблем с двигателя, поради което е паднала в Жълто море. "Ракетата на новия спътников апарат "Чолима-1" падна в Западното море, тъй като загуби задвижване поради необичайно стартиране на двигателя на втората степен след отделянето на първата степен по време на нормален полет", заяви KCNA.

Съобщава се, че Пхенян възнамерява да направи опит за второ изстрелване на сателит в близко бъдеще, след като проучи причината за проблема с двигателя и предприеме необходимите мерки за отстраняването му.

Пхенян е изстрелял "нещо, което според него е космическа ракета-носител" в южна посока, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете в Сеул, без да дават повече подробности.

Скоро след това в текстово предупреждение се казва: "Граждани, моля, подгответе се за евакуация и позволете на децата и възрастните хора да се евакуират първи", когато в центъра на Сеул прозвуча сирена за въздушно нападение.

Минути след това Министерството на вътрешните работи на Сеул заяви, че предупреждението е било "неправилно издадено".

Обединеният комитет на началник-щабовете заяви, че снарядът е прелетял над Жълто море и не е засегнал столичния район на Сеул, съобщи "Йонхап".

Северна Корея заяви във вторник, че нейният нов шпионски сателит ще бъде "незаменим за проследяване, наблюдение... и предварително справяне в реално време с опасните военни действия на САЩ и техните васални сили".

Критикувайки съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, включително провежданите в момента широкомащабни учения с бойни стрелби, високопоставен севернокорейски военен представител заяви, че Пхенян чувства "необходимостта да разшири разузнавателните и информационните средства и да подобри различни отбранителни и нападателни оръжия", съобщават държавните медии.

Пхенян, който обикновено не предупреждава предварително за изстрелването на ракети, е известен с това, че информира международните органи за планове за изстрелване на уж мирни сателити.

САЩ наложиха нови санкции на Северна Корея, насочени към киберпространството

САЩ наложиха нови санкции на Северна Корея, насочени към киберпространството

Четири организации и едно лице са потърпевши

В понеделник той съобщи на Япония, че ще изстреля ракета между 31 май и 11 юни.

Токио и Сеул остро разкритикуваха предложеното изстрелване, което според тях би нарушило санкциите на ООН, които забраняват на Пхенян да извършва каквито и да било тестове, използвайки технология за балистични ракети.

Тъй като ракетите с далечен обсег и космическите ракети имат една и съща технология, според анализатори разработването на способност за извеждане на спътник в орбита би осигурило на Пхенян прикритие за тестване на забранените междуконтинентални балистични ракети (МБР).

През 2012 г. и 2016 г. Пхенян изпробва балистични ракети, които нарече изстрелване на спътници. И двете ракети прелетяха над южния японски регион Окинава.

Северна Корея отново плаши САЩ

Северна Корея отново плаши САЩ

Твърда позиция на Пхенян

Днес Япония активира за кратко системата си за предупреждение за ракетна опасност за района на Окинава, като я отмени след около 30 минути.

Откакто дипломацията се провали през 2019 г., Северна Корея удвои военното си развитие, като проведе поредица от забранени оръжейни тестове, включително изстрелване на няколко междуконтинентални балистични ракети.

Миналата година севернокорейският лидер Ким Чен Ун обяви страната си за "необратима" ядрена сила и призова за "експоненциално" увеличаване на производството на оръжия, включително тактически ядрени оръжия.

Този месец Ким инспектира първия военен шпионски спътник на страната, докато той се подготвяше за изстрелване, и даде зелена светлина за своя "бъдещ план за действие".

През 2021 г. Ким беше определил разработването на такива сателити като ключов отбранителен проект за севернокорейската армия.

Ким Чен-ун заповяда ядрено превъоръжаване на Северна Корея

Ким Чен-ун заповяда ядрено превъоръжаване на Северна Корея

Военни провокации от Пхенян

По-рано тази седмица Министерството на външните работи на Южна Корея осъди плана за изстрелване, заявявайки, че "така нареченото "изстрелване на сателит" е сериозно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи всички изстрелвания с използване на технология за балистични ракети".

"Ако Северна Корея в крайна сметка осъществи изстрелването, тя ще трябва да понесе цената и болката, които заслужава".