Парламентарната асамблея на съвета на Европа върна в ресорната комисия предложения проект за резолюция, улесняваща реабилитирането на Русия в организацията, съобщи в Twitter пресофисът на ПАСЕ.

Припомняме, след анексирането на Крим руската делегация беше лишена от право на глас и от участие в работата на ръководните структури на асамблеята.

Проекторезолюцията предвиждаше промени в правилата за работа на асамблеята, които биха позволили да се възстанови правото на руските представители да участват в сесиите на ПАСЕ.

В документа, озаглавен "Усъвършенстване на процеса на взимане на решения в Парламентарната асамблея по отношение на правомощията и гласуването", не се споменава Русия, но ако той беше приет, руската делегация би могла да се върне в ПАСЕ още на следващата сесия през януари.

Един от членовете на комисията, подготвила промените - германският социалдемократ Франк Швабе оправда предложенията, определяйки ги като "балансирани", посочва Дойче веле. Според него, те не са "индулгенция за Москва" и биха довели до пълно възстановяване на правата на руската делегация.

Един от аргументите за връщането на руската делегация в работата на ПАСЕ беше отказът на Москва да плаща вноските си след налагането на санкциите. Той обаче срещна отпор от принципни позиции.
Годишната вноска на Москва в асамблеята е около 33 милиона евро.

Срещу резолюцията се обявиха 99 депутати, 79 я подкрепиха, 16 се въздържаха.

Преди гласуването имаше очаквания, че документът ще бъде приет, но украинската делегация успя да убеди депутатите, че това би хвърлило сянка върху организацията.

"Изказванията на украинската делегация обърнаха хода на дискусията. Разбира се, не само изказванията. Украинският посланик Дмитрий Кулеба и цялата украинска делегация през всички тези месеци работеха с дипломати, политици, парламентаристи от всички страни, членуващи в Съвета на Европа, призовавайки ги, да не търгуват с принципи и да не се поддават на шантажа на Русия" - коментира във Фейсбук украинската представителка в ПАСЕ Ирина Геращенко.

По думите й, в кулоарите на ПАСЕ "одиозна руска пропагандистка" се е нахвърлила върху украинската делегация. Украинските представители отговорили с възгласа "Слава на Украйна!", който придоби популярност по време на Майдана, а наскоро беше въведен като официален поздрав в украинската армия.

Отхвърлената резолюция ще бъде разгледана отново през януари, но се очаква и тогава да срещне сериозен отпор.