Арменски официални лица няма да посещават Беларус, докато нейният лидер Александър Лукашенко все още е на власт. Това заяви арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от "Ройтерс".

"Отсега нататък няма да пътувам до Беларус, докато президентът Александър Лукашенко е на власт. И като цяло заявявам, че отсега нататък нито един официален представител на Армения няма да посещава Беларус по никакъв повод", отсече той.

Вчера Пашинян обяви, че Ереван ще напусне ръководената от Русия Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), след като обвини членовете ѝ, включително Беларус, че са планирали война срещу неговата страна с Азербайджан.

Той заяви, че ще обмисли промяна на позицията си за напускане на блока, ако Беларус се извини на Армения или се оттегли от формата.

Той припомни скандално изявление на беларуския лидер Александър Лукашенко.

"Един от лидерите на държавите от ОДКС твърди, че е участвал в подготовката на войната (в Нагорни Карабах през 2020 г.), насърчил e, вярвал и пожелал победата на Азербайджан. И след това ще ходя да обсъждам нещо с лидера на Беларус във формата на ОДКС", възмути се Пашинян, като в същото време не изключи контакти в рамките на ОНД и Евразийския икономически съюз.

Днес Армения отзова за консултации своя посланик в Беларус.