"Това, което нашият народ направи за спасяването на българските евреи можеха много други народи да направят. Българите показаха, че фашизмът не е бил толкова силен. Просто Европа е била много уплашена."
Това заяви пред bTV бившият министър на външните работи Соломон Паси. Изказването му беше по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, 27 януари. На този ден през 1945 г. са освободени концлагеристите от лагера "Аушвиц" в Полша.

Паси разказа за посещението си в лагера "Аушвиц". Той отишъл там на днешния ден преди 9 години, за да го разгледа.

"На днешния ден преди девет години бях в "Аушвиц", за да го разгледам. На седмата минута замръзнах от студ и си зададох въпроса как тези хора са успели да оцелеят, облечени само по пижама", сподели бившият първи дипломат.

По думите му той се е родил с първото поколение, което не е помнело войната. А за войната се говорело непрекъснато.

Паси: Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит

Паси: Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит

Да купим Грипен е като да купим линейка без дефибрилатор

"Днес масово хората не я помнят и това е една от огромните причини за деглобализацията в днешно време и за настъпващия популизъм", тълкува той.

Припомняме, при предишното си гостуване пред БНТ Паси изрази мнение, че популизмът днес е изключително опасен. Думите му бяха по повод събитията около Брекзит.
Паси тълкува, че хората вече не помнели причините, довели до Втората световна война (ВСВ). Средната продължителност на живота в Европа в днешни дни е около 70 години, точно толкова минаха от ВСВ.

А причините, довели до ВСВ, били свързани именно със силния популизъм.

"Всички ще плащаме цената, ако не се осъзнаем навреме", допълни той.

Популизмът завладява Европа

Популизмът завладява Европа

Всеки четвърти европеец гласува за популистка партия, пише "Гардиън"

Като продължи разказа си за лагера "Аушвиц", Паси обясни, че това е ужасяващо място, където се пазят смазващи картини за ужасите от Втората световна война.

"Тези неща всеки ден трябва да се разказват на децата, за да не се повтаря като събитие. Нашите деца трябва да отидат там и да видят", заяви още Паси.

По думите му демокрацията може да дава страшно много дефекти. Хитлер бил пример за това - той дошъл на власт по демократичен път.

Това не било изключено да се повтори, предупреди още Паси.

С военен парад Русия отбеляза 75 г. от обсадата на Ленинград

С военен парад Русия отбеляза 75 г. от обсадата на Ленинград

Днес повече от 2 500 войници и 80 бойни машини участваха