Испанският министър-председател Педро Санчес се среща със сепаратисткия лидер на Каталуния, за да подобри обтегнатите отношения между централното правителство и сепаратистката провинция, съобщава АП. 

Не се очаква голям пробив от срещата между двете страни, започвайки от различните позиции по въпроса за независимостта на Каталуния от останалата част на Испания.

Каталонският регионален лидер Ким Тора коментира преди срещата в седалището на каталунското правителство в центъра на Барселона, че ще настоява Санчес да разреши легален референдум за отцепване на богатия регион.

"Дойде време да се продължи напред. Ситуацията няма да се промени бързо, това е криза, която продължава от много години", обясни Санчес след срещата.

Премиерът обърна внимание на необходимостта от диалог за разрешаване на конфликти. "Правителството предлага да започне рестартиране, да възобнови диалога в момента, в който пътищата се разделиха", добави той.

"Съгласихме се да проведем първото заседание на тази двустранна комисия между правителствата този месец. Знам, че пътят няма да е лесен. Има дълбоки рани, които не зарастват толкова бързо. Аз съм силен защитник на самоуправлението на Каталуния", допълва премиерът.

Сблъсъци в Каталуния след отстраняването на Тора

Сблъсъци в Каталуния след отстраняването на Тора

Испанската избирателна комисия постанови, че той вече не може да участва

"Испанското правителство не се е отклонило от позицията си по отношение на самоопределението на Каталуния", коментира след срещата Тора.

"Ако това означава началото на нова ера, ще видим. Все още не знаем какво би предложило испанското правителство", допълва лидерът на Каталуния.

По-рано, правителството на Санчес заяви, че референдум въобще не подлежи на коментар, тъй като нарушава испанската конституция.

Санчес се опитва да насочи разговора към социалните въпроси, финансирането на регионите на Испания и въздействието на последните бури в източна Испания.

Двамата лидери си говорят приятелски, докато се изкачват по украсена каменна стълба във вътрешния двор на средновековния дворец на Хенералитат, където е каталунското правителство. След като влезе в заседателната зала, Тора подари на Санчес две книги за правата на човека.

Сградата е под допълнителна полицейска охрана, но извън сградата има малко протестиращи, в сравнение с последния път, когато Санчес се срещна с Тора през декември 2015 г.  В деня преди тази среща протестиращи се сблъскаха с полицията.

Всеки важен резултат от тази нова среща също е под въпрос, тъй като бъдещето на Тора като лидер на Каталуния е под въпрос.

Каталуния се стяга за предсрочни избори

Каталуния се стяга за предсрочни избори

Датата ще стане ясна след приемането на бюджета

Тора бе лишен от мястото си в регионалния парламент миналия месец, след като каталунски съд му забрани държавна длъжност за 18 месеца заради неподчинение. Тора обжалва решението пред Върховния съд на Испания и междувременно продължава да заема поста си.

Тора наскоро обяви, че ще свика предсрочни избори веднага щом каталунският парламент може да приеме бюджет заради обтегнатите отношения с другата сепаратистка партия, която е част от неговото коалиционно правителство.

Девет от лидерите му излежават присъди за провеждане на нерегламентиран референдум за независимост и опит за отцепване през 2017 г. Други лидери избягаха от страната.

Санчес се съгласи да започне преговори между централното правителство и каталунското правителство като част от споразумение за спечелване на подкрепа на някои депутати-сепаратисти в испанския парламент, тък като  трябваше да състави правителство миналия месец.

Днешната среща с Тора не се счита за част от тези преговори.

Социологически проучвания и резултатите от изборите показват, че 7,5 милиона жители на Каталуния са приблизително еднакво разделени по въпроса за отцепването.

Преговорите за Каталуния - преди регионалните избори

Преговорите за Каталуния - преди регионалните избори

По-ранното изявление гласеше, че ще се изчака вотът