Преди три години, когато работихме с всички сили, за да променим френското предложение, имахме трудни спорове със София за запазване на македонския език и идентичност. Опозицията открито саботираше тези усилия. Някои еврокомисари, техни стратегически съюзници, които и тогава, и днес, работят по предизборната си програма, бяха открито на българска страна. В крайна сметка, по само на тях известни причини призоваха гражданите към бойкот, поради което 130 хиляди македонци в страната и кой знае още колко в диаспората изобщо не се регистрираха.

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски, който се бори за преизбиране като кандидат на СДСМ, цитиран от МКД. Това направи изявлението по време на предизборно събитие в Скопие във вторник. 

Пендаровски убеден, че България е направила лоши ходове

Пендаровски убеден, че България е направила лоши ходове

Но настоява Скопие да има добри отношения със съседите

"През следващите седмици македонските граждани ще бъдат изправени пред същата дилема, както преди 10 или 20 години, дали да се доверят на квазипатриотите или на онези, които са показали, че знаят как да позиционират Македония и да защитават нейните държавни интереси в един свят които големите диктуват правилата", подчерта Пендаровски.

Той обяви, че ако получи доверието и през следващите години продължи да работи на заплата, а не на проценти, ще се отнася еднакво към всички граждани, независимо към кой етнос принадлежат и за коя партия гласуват, ще си сътрудничи с млади хора и той продължи да критикува престъпността и високата корупция на всеки в страната, включително и на онези, които го подкрепяха и гласуваха за него.

7 са кандидатите за президент на РСМ

7 са кандидатите за президент на РСМ

Президентските избори са насрочени за 24 април. Балотаж може да има на 8 май, когато ще се проведат и парламентарни избори

Припомняме, че президентските избори ще се проведат на 24 април. Балотаж може да има на 8 май, когато ще се проведат и парламентарни избори.

Кандидатите са 7 - настоящият президент Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, Стевче Якимовски, подкрепен от ГРОМ, Максим Димитриевски от партията ЗНАМ, Арбен Таравари от албанската опозиционна коалиция Вреди, Биляна Цветковска от "Левица", Буяр Османи от ДСИ и Гордана Силяновска Давкова от ВМРО-ДПМНЕ.

Северна Македония започна преговори за присъединяване към ЕС през 2022 г. За да изпълни изискванията, тя трябва да изпълни определени критерии, включително да промени конституцията си, за да признае българско малцинство, силно оспорван въпрос в страната.

Пендаровски порица остро действията на България относно членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). Все пак отправи молба към властите да поддържат добри отношения със съседите, защото е в интерес на Скопие.

Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ обявиха на България, че ще подкрепят промените в конституцията

Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ обявиха на България, че ще подкрепят промените в конституцията

На срещата с тогавашния български премиер Кирил Петков