Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че Съединените щати не са оттеглили подкрепата си за Сирийските демократични сили и конкретно за военните подразделения на кюрдите в северната част на Сирия. По думите му, взаимодействието с тях продължава, предаде радио "Свободна Европа".

"Ние не сме изоставили кюрдите. Никой не е давал зелена светлина на операцията на Турция", посочи Еспър по време на пресконференция в Пентагона.

Американски военни попаднаха под турски обстрел в Сирия

Американски военни попаднаха под турски обстрел в Сирия

Огънят е бил насочен срещу кюрдите…

През последните дни президентът на САЩ Доналд Тръмп стана обект на лавина от критики заради внезапното си решение да предислоцира 50 американски военни, които се намираха в контролираната от кюрдите зона в Сирия край границата с Турция. Те извършваха съвместно патрулиране с кюрдските сили.Първоначалните съобщения гласяха, че става дума за изтегляне на американците от северната част на Сирия. Това породи остри реакции както сред демократите, така и сред републиканците.

"Ние сме крайно разочаровани и сме против решението на Турция да предприеме самостоятелно военно нахлуване в северната част на Сирия. Тази операция застрашава нашите партньори и ще доведе до по-нататъшна дестабилизация на региона." - коментира Еспър.

Ердоган: Операцията в Сирия ще продължи

Ердоган: Операцията в Сирия ще продължи

Той отрече операцията да е насочена срещу кюрдите…