Турските сили, които предприеха пълномащабно настъпление в северната част на Сирия, са обстрелвали с артилерийски огън американски сили със специално предназначение, съобщава "Newsweek".

"Контингент на американските сили със специално преназначение е попаднал под обстрела на турските войски срещу позициите на кюрдите, които са подкрепяни от САЩ", отбелязва изданието.

Високопоставен служител на Пентагона заяви, че атаката на турските сили е била толкова мощна, че американските военни са обмисляли възможността за ответен огън. Обстрелът обаче е намалял и американските подразделения са взели решение да се изтеглят от позициите.

Пентагона: Не сме изоставили кюрдите

Пентагона: Не сме изоставили кюрдите

САЩ не са одобрявали турската операция…

Източници от Пентагона и от разузнаването на иракските кюрди съобщават, че американските специални сили са изпълнявали мисия на хълма Маштенур, близо до град Кобани, където живее предимно кюрдско население.

Във връзка с това официален представител на Пентагона заяви, че турските войски трябва да знаят точното разположение на американските позиции. Не се уточнява броят на американските военни, но по думите на служителя става дума за формирование по-малко от рота.

Ердоган: Операцията в Сирия ще продължи

Ердоган: Операцията в Сирия ще продължи

Той отрече операцията да е насочена срещу кюрдите…

Междувременно президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган подчерта, че Анкара няма да отстъпи и ще продължи военната операция. Той отрече настъпленето да е насочено срещу кюрдите и заяви, че ги смята за "братя и сестри" и че ще бъдат ликвидирани само "терористичните организации".

Турският президент уточни, че борбата на Турция в Сирия и Ирак не е насочена срещу териториалната цялост на тези страни.

Турция се хвали с близо 300 "унищожени терористи" с "Извор на мир" в Сирия

Турция се хвали с близо 300 "унищожени терористи" с "Извор на мир" в Сирия

Самолети бомбардират на 30 км в Сирия, кюрдите предупреждават, че атаки срещу затвори с джихадисти от ДАЕШ рискуват катастрофа