Турските въоръжени сили се хвалят с елиминирани 277 "терористи" по време на военната операция "Извор на мир" в Сирия, съобщава "Анадолу" с позоваване на Министерството на националната отбрана на Турция.

Медията отново обяснява, че операция "Извор на мир" е мащабна антитерористична операция в части на Сирия източно от река Ефрат. Има за цел да премахне терористичната заплаха по турските граници и да създаде зона за сигурност, в която доброволно ще се завърнат милиони сирийски бежанци.

"В операцията участват части от турските въоръжени сили и части на опозиционната сирийска армия. Решението за провеждане на операцията се основава на член 51 от Устава на ООН, който признава правото на държавите на самозащита. Турция декларира уважение към териториалната цялост и единството на Сирия", допълват те

Турските власти заявиха, че приоритетът на Анкара, както и при предишните антитерористични операции, остава безопасността на цивилното население, като свежда до минимум щетите върху културните и исторически паметници на Сирия.

Министерството на националната отбрана на Турция съобщава, че пехотинецът Ахмет Топчу "загина на 10 октомври в района на операцията в резултат на сблъсък с терористи от Кюрдската работническа партия, Народните сили за самоотбрана. 

Допълват, че през изминалата нощ "въздушни и артилерийски атаки срещу идентифицираните цели" на сирийските кюрди в региона продължават. "Операцията продължава успешно и в съответствие с плана. През нощта бяха елиминирани 49 терористи".

Турция е готова за пълно "неутрализиране на терористи" и пак заплашва ЕС с бежанци
Обновена

Турция е готова за пълно "неутрализиране на терористи" и пак заплашва ЕС с бежанци

Турските власти съобщават за 4 убити деца от кюрдски ракети срещу турски градове

Турция втори ден удря кюрдската милиция в североизточна Сирия, принуждавайки десетки хиляди хора да избягат, убити са десетки хора при трансграничното нападение срещу американски съюзници, което обърна институцията на Вашингтон срещу президента Доналд Тръмп, пише "Ройтерс".

Офанзивата срещу Сирийските демократични сили, която започна дни след като Тръмп извади американските войски след телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган, открива един от най-големите нови фронтове от години през осемгодишна гражданска война.

"Имаме един от трите възможности: Изпращаме хиляди войници и печелим военно, удряме Турция много тежко финансово и със санкции или посредничим при споразумение между Турция и кюрдите", Заяви Тръмп в Туитър.

"Надявам се да можем да посредничим", обяснява Тръмп, попитан за вариантите от репортери в Белия дом.

Без да уточнява, Тръмп коментира че САЩ "вероятно ще направят нещо много, много трудно по отношение на санкциите и други финансови неща" срещу Турция.

Тръмп смъмри кюрдите, че не са помогнали на САЩ във Втората световна война

Тръмп смъмри кюрдите, че не са помогнали на САЩ във Втората световна война

По-конкретно по време на десанта в Нормандия

Сирийските демократични сили - СДС са основните съюзници на американските сили в битката срещу "Ислямска държава" от 2014 г. Те държат хиляди заловени бойци на ДАЕШ в затвори и десетки хиляди техни роднини в ареста.

Силите на СДС все още контролират всички затвори с пленници на "Ислямска държава", заяви висш служител на Държавния департамент на САЩ на брифинг.

САЩ са получили уверение за ангажимент на високо равнище от Турция за поемане на отговорност за пленниците на "Ислямска държава", но все още не са имали подробни дискусии, заяви официалният представител.

Американските законодатели и медии заявиха, че Тръмп по същество е дал зелена светлина на Ердоган за военна операция в североизточна Сирия, но официален представител оспори това.

"Ние им дадохме много ясна червена светлина. Аз участвах в тези червени светлини и знам, че президентът го направи в неделя", заявява представителят.

САЩ въвеждат санкции срещу Турция при етническа чистка

САЩ въвеждат санкции срещу Турция при етническа чистка

Били обезпокоени при тези неизбирателни обстрели

Министерството на отбраната на Турция заяви, че 277 бойци са убити до момента в офанзивата. Кюрдите коментират, че устояват на нападението

СДС заявява, че турските въздушни удари и обстрели са убили девет цивилни, като отмъщение от страна на кюрдските сили, шест души, включително деца са загинали от минометен и ракетен обстрел в турските гранични градове, заявиха служители в югоизточна Турция.

Международният комитет заяви, че 64 000 души в Сирия са избягали от началото на кампанията.

Градовете Рас ал Айн и Дарбасия, на около 60 км на изток, до голяма степен са пусти.

Турските сили са завзели две села в близост до Рас ал Айн и пет в близост до град Тел Абяд, докато говорител на сирийските сили заяви, че градовете са обградени, след като бойци завзели селата около тях.

Кюрдските лидери призовават ЕС да изтегли посланиците си от Турция

Кюрдските лидери призовават ЕС да изтегли посланиците си от Турция

Илхам Ахмед зовe Вашингтон да си спомни жертватa на кюрдите срещу ДАЕШ

Според висш турски служител по сигурността, въоръжените сили нанасят удари по складове за оръжие и боеприпаси, позиции с оръжия и снайперисти, тунели и военни бази.

Самолетите летят до 30 км навътре в Сирия - граница, за която турският външен министър заяви, че турските сили няма да прехвърлят.

Журналист на "Ройтерс" потвърждава за снаряди, които избухват точно пред Тел Абяд.

В четвъртък турската полиция започна криминални разследвания на няколко кюрдски депутати и задържа множество хора в югоизточния град Диарбекир, обвинявайки ги в критиката на военното нахлуване в Сирия, съобщават държавните медии.

Късно в четвъртък турският министър на отбраната Хулуси Акар разговаря по телефона с френските, британските и американските си колеги, съобщи министерството на отбраната.

В него се казва, че Акар и американският министър на отбраната Марк Еспър обсъдиха въпросите на отбраната и сигурността и добави, че Акар информира Еспър за целите и напредъка на нахлуването.

Турция арестува онлайн критици на инвазията в Сирия

Турция арестува онлайн критици на инвазията в Сирия

Арестувани са повече от 20 души

В същото време, Тръмп се сблъсква с редки критики от висши фигури в своята собствена Републиканска партия, които го обвиняват в изоставяне на лоялни съюзници в САЩ. Тръмп нарече турското нападение "лоша идея" и каза, че не го одобрява.

Сенаторът на САЩ Линдзи Греъм, републиканец, който обикновено подкрепя Тръмп, бе един от най-откровените критици на решението на президента да изтегли американските войски от североизточна Сирия. Той иска санкции срещу Турция с демократичния сенатор Крис Ван Холен.

"Ако се предприемат мерки срещу нас, ние ще отмъстим и ще отговорим. Нищо няма да се получи от тези санкции", обяснява турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

След като Съветът за сигурност на ООН се срещна, за да обсъди боевете, американският посланик в ООН заяви, че Турция е изправена пред неуточнени "последици", ако не изпълни обещанието си да защити уязвимото население или да задържи бойците на "Ислямска държава".

Иран изиска изтеглянето на турските войски от Сирия

Иран изиска изтеглянето на турските войски от Сирия

"Военните операции не са полезни за сигурността на Турция"

По-късно служителят на Държавния департамент на САЩ заяви, че САЩ ще санкционират Турция, ако се включи в някакви "нечовешки и непропорционални" действия срещу цивилни.

Това включва "етническо прочистване, безразборната употреба на артилерия, въздушните и други удари, насочени срещу цивилното население. Това е, което виждаме към момента, досега не сме видяли значими примери за това", заяви официалният представител на САЩ.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан призова за спешна среща на коалицията от повече от 30 държави, създадена за борба с "Ислямска държава". Коалицията "трябва да каже днес какво ще правим, как вие, Турция, искате да продължите и как да гарантираме сигурността на местата, където се държат бойци? Всичко трябва да е на масата, за да сме наясно", заяви Льо Дриан по France 2.

Ердоган заяви, че на бойци от ДАЕШ няма да бъде позволено да възстановят присъствието си в региона.

Кюрдските власти в Северна Сирия заявиха, че затвор, в който се намират "най-опасните престъпници от повече от 60 националности", е засегнат от турските удари, а атаките на Турция срещу затворите рискуват "катастрофа".

Нетаняху: Турция може да извърши етническо прочистване на „храбрите кюрди”

Нетаняху: Турция може да извърши етническо прочистване на „храбрите кюрди”

Израел решително осъжда военната инвазия на Турция

Турция, член на НАТО, заяви, че възнамерява да създаде "безопасна зона" за завръщането на милиони бежанци в Сирия.

Ердоган заплаши, че ще пусне бежанци в Европа, ако страните от ЕС определят действията на силите му като окупация.

В Турция има около 3,6 милиона души, избягали от войната в Сирия.

Европейският съюз трябва да проведе диалог с Турция, въпреки офанзивата на Анкара срещу кюрдите, за да се избегне нова вълна от мигранти, идващи в Европа, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Русия, основният международен подръжник на президента на Сирия Башар Асад, заяви, че планира да настоява за диалог между сирийското и турското правителство след нахлуването.

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

"Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас"