Турската полиция е арестувала повече от 20 души днес по обвинение в "терористична пропаганда" заради критиките им срещу военната офанзива, предприета срещу кюрдските сили в Сирия, съобщава "Франс прес".

Шефът на опозиционния информационен сайт Birgun Хакан Демир е бил арестуван за "подбуждане към омраза и вражда", след като съобщи, че има цивилни жертви при офанзивата, която започна вчера.

Турция е готова за пълно "неутрализиране на терористи" и пак заплашва ЕС с бежанци
Обновена

Турция е готова за пълно "неутрализиране на терористи" и пак заплашва ЕС с бежанци

Турските власти съобщават за 4 убити деца от кюрдски ракети срещу турски градове

Правителството отрече цивилни граждани да са били ранени при ударите на турските сили срещу позициите на кюрдските бойци в Северна Сирия.

Демир по-късно е бил освободен, но паспортът му е бил конфискуван.

Полицията е арестувала 21 души в град Мардин в Югоизточна Турция, в който мнозинството от населението са кюрди, за "терористична пропаганда", уточнява Анадолската агенция.

Турските власти вече обявиха, че са били образувани 78 производства срещу хора в цялата страна.

Междувременно главният прокурор на Анкара уточни, че са образувани дела срещу лидерите на прокюрдската Демократична партия на народите Сезай Темели и Първин Булдан, както и срещу други членове на партията.

В изявление те определиха военната операция като "инвазия", като Темели изтъкна, че това е акт на "агресия" и "опит за окупация".

Нетаняху: Турция може да извърши етническо прочистване на „храбрите кюрди”

Нетаняху: Турция може да извърши етническо прочистване на „храбрите кюрди”

Израел решително осъжда военната инвазия на Турция

Турция започна операция под наслов "Извор на мира" срещу Сирийските демократични сили, в които доминиращ елемент са сирийските кюрди, и които Анкара смята за "терористично" разклонение на Кюрдската работническа партия, която действа на турска територия.

Критиките срещу военните операции в Турция са абсолютно табу, като дори опозиционни партии са длъжни да ги приветстват.

Турция арестува онлайн критици по време на предишни офанзиви срещу кюрдските сили в Сирия, обвинявайки ги в "пропаганда на терористите".

Правозащитни организация критикуват ерозията на свободата на словото при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, особено след неуспешния преврат през 2016 г., последван от десетки хиляди арести на политически противници.

Турция оправда военната операция в ООН като борба срещу тероризма

Турция оправда военната операция в ООН като борба срещу тероризма

Посланикът подчертава, че националната сигурност на Турция е под пряка и непосредствена заплаха