Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че турските войски възнамеряват да навлязат около 30 километра дълбоко в Северна Сирия и че операцията ще продължи, докато всички "терористи не бъдат неутрализирани".

Министърът повтори, че Турция има за цел да създаде безопасна зона, която да позволи "доброволното" и "безопасното" завръщане на сирийските бежанци или разселените хора.

Чавушоглу също обясни, относно коментарите на ЕС, че "в този случай е по-добре да ги оставим, държавите от ЕС, да вземат тези бежанци. По-голямата част от тях - ако им позволим днес, са готови да отидат до европейските дестинации. Ако ЕС и европейските страни не искат да работят с Турция, това ще бъде и техният проблем."

По информация на АП, две деца и майка им са убити от минометен обстрел от Сирия в Турция, като турските власти допълват, че в провинция Санлиурфа 9-месечно момче, 11-годишно момиче и възрастен мъж са убити при минометните атаки.

Турското министерство на отбраната съобщава, че удря цели в Сирия за отмъщение.

Нетаняху: Турция може да извърши етническо прочистване на „храбрите кюрди”

Нетаняху: Турция може да извърши етническо прочистване на „храбрите кюрди”

Израел решително осъжда военната инвазия на Турция

По-рано "Дейли Сабах" съобщи, че четирима цивилни, включително бебе, са убити, а други 70 са ранени при ракетни и минометни атаки от кюрдските сили в северна Сирия към Шанлиурфа и Мардин в Турция.

"Двама души, включително бебе, бяха убити, а 46 цивилни бяха ранени при минометните нападения срещу турския граничен град Аккакале. В района на Нусайбин в Мардин са убити още двама цивилни, а 24 души са ранени ", съобщава губернаторът на Шанлиурфа.

"Операцията се провежда в съответствие с правото на страната за самоотбрана, произтичащо от международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, има за цел създаване на свободна от терор зона за завръщане на сирийците в района източно от река Ефрат, контролиран от подкрепениет от САЩ Сирийските демократични сили, в които доминират кюрдските терористи", пише турската медия.

В същото време, "дете е жертва на турските обстрели в североизточна Сирия", пише представителят на кюрдите Илхам Ахмед.

Към четвъртък следобед военната офанзива на Турция в Североизточна Сирия е изгонила повече от 60 000 души за по-малко от ден, според мониторинг на войната, съобщава "Таймс ъф Израел".

Голям брой жители от граничните райони на Рас ал-Айн, Тал Абяд и Дербасие са избягали от домовете си, предимно на изток към град Хасаке.

Кюрдските лидери призовават ЕС да изтегли посланиците си от Турция

Кюрдските лидери призовават ЕС да изтегли посланиците си от Турция

Илхам Ахмед зовe Вашингтон да си спомни жертватa на кюрдите срещу ДАЕШ