Турция започна военна операция в Северна Сирия, "за да отговори на надвиснала терористична заплаха" и ще атакува само терористи. Това пише турският посланик в ООН Феридун Синирлиоглу в писмо до председателя на Съвета за сигурност на ООН, информира ТАСС.

Днес Съветът за сигурност ще проведе извънредно заседание във връзка със започналата вчера турска операция срещу сирийските кюрди в Сирия.

Помпео: САЩ не са давали зелена светлина на Турция за операцията в Сирия

Помпео: САЩ не са давали зелена светлина на Турция за операцията в Сирия

Той изключва възраждането на Ислямска държава

"Турция започна Операция "Източник на мир" на 9 октомври 2019 г. в съответствие с правото на самоотбрана, очертано в Член 51 от Хартата на ООН, за да отговори на надвиснала терористична заплаха, да гарантира сигурността на Турция по границата, да неутрализира терористите, като се започне от районите по границата до турската територия и освободи сирийците от тиранията на сирийския клон на ПКК (Кюрдската работническа партия), PKK/PYD/YPG, както и от ДАЕШ", пише турският дипломат.

Посланикът подчертава, че "националната сигурност на Турция е под пряка и непосредствена заплаха от терористични организации, които действат източно от Ефрат в Сирия".

Има убити и ранени при операцията на Турция в Сирия

Има убити и ранени при операцията на Турция в Сирия

Анкара показва решимост

В писмото се изразява съжаление, че "преговорите със САЩ за създаване на безопасна гранична зона от терористите в Североизточна Сирия по границата на Сирия и Турция в отговор на легитимните притеснения в сферата на сигурността на моята страна остават неубедителни въпреки доброжелателните ни усилия".

Дипломатът отбелязва, че операцията е насочена само към терористите и техните скривалища, убежища, места, оръжията, автомобилите и оборудването.

В писмото се уверява, че са взети предпазни мерки за избягване на цивилни жертви.

Вижте как Турция удари Сирия

Вижте как Турция удари Сирия

Начало на военната операция на Анкара

В сряда Анкара започна нова военна операция в Северна Сирия. Целта е създаване на буферна зона в Северна Сирия, където да бъдат върнати 3 милиона сирийци. Дамаск определи операцията като агресия. Франция, Германия, Великобритания, Белгия и Полша призоваха за среща на Съвета за сигурност на ООН при закрити врата, която ще се проведе днес.