Съветът за сигурност на ООН ще обсъди в четвъртък на затворени врати военната операция на Турция в Североизточна Сирия срещу кюрдите, съобщи Reuters, позовавайки се на дипломати. Инициатор на срещата са Франция, Великобритания, Германия, Белгия и Полша.

По-рано настоящият председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова Турция да прекрати военната операция. По думите му, тя няма да принесе положителен резултат. 

Турция започна военната операция в Сирия

Турция започна военната операция в Сирия

Началото на операцията беше дадено от Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви този следобед началото на военната операция под названието "Източник на мира" в Североизточна Сирия срещу ПКК.

В отговор на началото на операцията кюрдските отряди "Сирийски демократични сили" обстреляха града на югоизточна Турция и запалиха няколко нефтени кладенци в северната провинция. 

ЕС призова Турция да прекрати военната операция в Сирия

ЕС призова Турция да прекрати военната операция в Сирия

Ако планът включва създаване на така наречената "зона за безопасност", не очаквайте ЕС да плати за това

Припомняме, този следобед Турция обяви началото на военната операция източно от река Ефрат в Сирия срещу силите на сирийските кюрди, които според турските власти са терористи.

Началото на операцията беше обявено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като целта ѝ била да се ликвидира "терористичния коридор".

Според Ердоган операцията се провежда не само срещу милициите на сирийските кюрди, които според Анкара са свързани със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), но също така и срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Сенатор от САЩ плаши Турция с "опустошителни санкции" заради операцията в Сирия

Сенатор от САЩ плаши Турция с "опустошителни санкции" заради операцията в Сирия

"Кой, по дяволите, подкрепя Ердоган за кюрдите?", недоумява Греъм

Американският сенатор Линдзи Греъм от Републиканската партия в САЩ обяви, че възнамерява да въведе пакет от "опустошителни" санкции, за да удари Турция, която започна военна операция в Североизточна Сирия.

Греъм, който обикновено подкрепя американския президент Доналд Тръмп, този път многократно разкритикува решението му да изтегли американските войски от Североизточна Сирия. 

"Президентът прави това в пълен противовес на съветите на всички останали. Или ще получи 100% доверие, ако знае нещо, което останалите не знаем, или ще поеме вината на 100%. Няма средно положение", отсече Греъм.

По-късно Fox съобщиха, че Тръмп е наредил на американските военни да не се намесват в операцията на Турция в Сирия.