Американските военни са получили заповед да не възпрепятстват провеждането на военна операция на Турция в Сирия. Това съобщи американският телевизионен канал Fox News, който се позовава на военни източници, цитиран от ТАСС.

Както той отбелязва, кюрдските формирования са потърсили помощ в американските сили след удар от турската авиация по градове в Сирия. Източниците съобщиха, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил на американските военни да не се намесват. 

Турция започна военната операция в Сирия

Турция започна военната операция в Сирия

Началото на операцията беше дадено от Ердоган

По-рано днес Анкара обяви началото на военна операция в Северна Сирия под названието "Източник на мир". Тя започна с авиоудари на ВВС на Турция върху позиции на кюрдски формирования в Сирия.

Целта на провежданата операция е създаване в Северна Сирия на буферна зона, която по замисъла на Анкара, може да се върнат сирийските бежанци от Турция. Буферната зона ще стане защитен пояс за турската граница. 

От пост в туитъра на Ердоган по-рано бе обявено, че мисията им била да предотвратят създаването на терористичен коридор през тяхната южна граница, и да осигурят мир в района.

ЕС призова Турция да прекрати военната операция в Сирия

ЕС призова Турция да прекрати военната операция в Сирия

Ако планът включва създаване на така наречената "зона за безопасност", не очаквайте ЕС да плати за това